Ciasto Lion :-)
Znalazłam przepis na bardzo ciekawe ciasto :-) nazywa się Lion i zachęcam Was do wypróbowania :-)
Przepis znalazłam u Kasi tutaj - dziękuje Kasiu za tak fantastyczne ciacho :-)
Ciasto zrobiło prawdziwą furorę wśród znajomych i mojej rodzinki. A najbardziej się nim zajadał mój Wujaszek Leszek i teraz woła tylko to ciasto. A muszę Wam zdradzić, że w przeciągu trzech tygodni robiłam je już 4 razy :-)
Ciasto jest naprawdę pyszne, wygląda na słodkie, ale smaki się super równoważą i nie jest mdlące.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 350 g herbatników - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g
Masa z batonami:
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 batonów Lion
- 4 łyżki cukru pudru
Warstwa śmietanowa:
- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie płatków migdałowych
Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.
Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki.
Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.
Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami
i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów.
Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Smacznego :)
Ciasto zrobiła. dzisiaj. Pychotka :-) polecam wszystkim. Warto :-)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że smakowało. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńhihihi super <3 tata mówi, że wspaniałe :D
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZjadłem na raz 6 kawałków, waga podskoczy ale było warto.
OdpowiedzUsuńCiesze się, że aż tak smakowało :-):-):-) buźka :-)
OdpowiedzUsuńMniaaaam :)
OdpowiedzUsuńNooo bomba kaloryczna to jest na pewno, ale czasami warto zgrzeszyć!!!
Oj bomba ale doznania smakowe rewelacyjne :-) i nie myśli się wtedy o kaloriach :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńOj ale bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMagdo polecam. Ciasto kaloryczne ale bardzo smakowite :-)
Usuńtakiego jeszcze nie próbowałam, ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńPolecam Agnieszko. Jest pyszne i każdy się nim zachwyca :-)
UsuńTrochę bita śmietana nie ma związku z lionem.
OdpowiedzUsuńTo zależy kto co lubi :-) a poza tym to jest ciasto zwane Lion :-)
UsuńU mnie juz sie chlodzi. Zamiast jednej warstwy herbatnikow tej na masie krowkowej dalam krakersy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ogolnie bardzo szybko sie robi.
OdpowiedzUsuńA ja spisałem sobie przepis i w niedługim czasie zrobię a jakie wyjdzie i czy smakowało to tutaj zapewne opowiem, lecz smaku nie prześlę, bo wirtualnie jest nie możliwe pozdrawiam Jan
OdpowiedzUsuńReeeewelacja!
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda i musi obłędnie smakować!!!
OdpowiedzUsuńwitam ja dopiero będę piekła na andrzejki tez mam przepis z bloga jakiegoś ale inny dobrze wiedziec ze jest smaczny
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda !
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi smakować rewelacyjnie. Wystarczy zerknąć na listę składników. Wpraszam się na kawę :)
OdpowiedzUsuń