Krupnik :-)
Dzisiaj na obiad mamy krupnik. Bardzo lubimy zupy i często je jemy. Przygotowuje je w lekkiej wersji, bez mięsa bo nie lubimy zup gotowanych na mięsie.
Za to z dużą ilością warzyw. Zupa jest smaczna i pożywna, i zdrowa. Nie zabielam zup mąką czy śmietaną tylko dodaje trochę mleka.
Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- kasza jęczmienna średnio-drobna - 6 łyżek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 2,5 l wody
- 80 ml mleka
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy
w plasterki, pozostałe warzywa wkładamy obrane i nie kroimy, wkładamy w całości (oprócz ziemniaków) i całą natkę pietruszki.
Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.
Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz marchewki, seler i pietruszkę razem z natką oraz cebulę miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa), por wyrzucam.
Następnie wrzucamy kaszę i gotujemy ją chwilkę i dodajemy ziemniaki. Musimy uważać aby kaszy nie rozgotować, musi być pół twarda i dojdzie razem z ziemniakami.
Dodajemy zmiksowane warzywa i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 100 ml mleka, ketchup
i mieszamy.
Możemy posypać świeżą natką pietruszki jak lubicie :-)
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.