Krupnik :-)


Dzisiaj na obiad mamy krupnik. Bardzo lubimy zupy i często je jemy. Przygotowuje je w lekkiej wersji, bez mięsa bo nie lubimy zup gotowanych na mięsie.
Za to z dużą ilością warzyw. Zupa jest smaczna i pożywna, i zdrowa. Nie zabielam zup mąką czy śmietaną tylko dodaje trochę mleka.


Zachęcam do wypróbowania.


Składniki:

- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- kasza jęczmienna średnio-drobna - 6 łyżek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- 2,5 l wody
- 80 ml mleka


Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy 
w plasterki, pozostałe warzywa wkładamy obrane i nie kroimy, wkładamy w całości (oprócz ziemniaków) i całą natkę pietruszki.

Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu. 
Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz marchewki, seler i pietruszkę razem z natką oraz cebulę miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa), por wyrzucam.

Następnie wrzucamy kaszę i gotujemy ją chwilkę i dodajemy ziemniaki. Musimy uważać aby kaszy nie rozgotować, musi być pół twarda i dojdzie razem z ziemniakami.

Dodajemy zmiksowane warzywa i doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 100 ml mleka, ketchup 
i mieszamy.

Możemy posypać świeżą natką pietruszki jak lubicie :-)

Smacznego :-)



Zdrowy tryb życia

Komentarze