Ciacho na zimno z galaretką :-) czerwono-białe :-)



Pojawiły się moje ulubione truskawki i kupiłam sobie troszkę :-) najadłam się, obdarowałam rodzinkę i jeszcze mi zostało, więc postanowiłam zrobić ciacho, tak na zimno bez pieczenia. Słoneczko świeci i jest ciepło, więc takie ciasto jest idealne :-)
z twarogiem i galaretką oczywiście truskawkową. Jest bardzo pyszne i orzeźwiające w smaku. 

Spróbujcie sami :-)


Składniki:


- 500 g twarożku półtłustego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 80 g cukru pudru

- opakowanie biszkoptów
- 80 dag truskawek
- 4 galaretki truskawkowe
- dodatkowo 40 g cukru pudru
- 50 g mleka



Wykonanie:


Blaszkę - tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować masłem i ułożyć biszkopty.

Twarożek zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem, żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i przestudzić, dodać do twarożku i wymieszać. Wyłożyć na biszkopty
i schować do lodówki.

Truskawki obieramy i myjemy. 

Do miski wrzucamy 400 g truskawek i miksujemy z 40 g cukru pudru na mus. W 500 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy 2 galaretki i studzimy. Jak jest już zimna to dodajemy mus z truskawek, mieszamy i wylewamy na warstwę białą. Schładzamy w lodówce - i tu musimy troszkę poczekać, aż porządnie zgęstnieje, masa z twarogu szybko zastyga.

W między czasie w 700 ml gorącej, przegotowanej wody rozpuszczamy kolejne dwie galaretki
i studzimy. Jak już są zimne to dodajemy 50 ml mleka i mieszamy.

Jak już masa z musem truskawkowym nam zgęstnieje to układamy na niej kawałki truskawek
i zalewamy galaretką z mlekiem. Ponownie schładzamy.

Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce, aż się schłodzi i stężeje.

Smacznego :-)












Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

Komentarze

  1. chyba musze zrobić w weekend ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie. Można zrobić na zimno z galaretką, bo przecież jest jeszcze tak ciepło. Nie pozostaje nic innego jak ugasić pragnienie na takie ciasto i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam. Ciacho jest pyszne, pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.