Zupa pieczarkowa z makaronem
Zapraszam Was dzisiaj na zupę pieczarkową z makaronem. Powiem Wam, że nie lubię jeść grzybów leśnych, ale pieczarki uwielbiam. Czasami robię taką zupę z ziemniakami, ale tym razem z moim ulubionym makaronem. Nie dodaje do zupy śmietany, lubię jak jest lekka i zastępuję śmietanę mlekiem.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 4 marchewki
- seler
- por
- natka pietruszki
- 500 g pieczarek
- 200 g makaronu świderki Czaniecki Makarony
- sól, pieprz
- domowa Vegeta
- 100 ml mleka
Wykonanie:
Warzywa obieramy i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy 2 liście laurowe, vegetę własnej produkcji i natkę pietruszki ( połowę zostawiamy na potem ). Gotujemy, aż zmiękną warzywa. Ja wyciągam z zupy por po ugotowaniu. W tym czasie gotujemy makaron all dente i dodajemy do zupy, ale już przesudzonej. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz dodajemy mleko. Posypujemy po wierzchu posiekaną natką co nam została.
Smacznego :-)
Świetna zupka, właśnie ze świderkami pieczarkowa smakuje mi najbardziej :)
OdpowiedzUsuńA wiesz że mi też :-) mój mąż woli z ziemniakami :-)
UsuńTakie zupy tylko z grubym makaronem. Bardzo lubię pieczarkową :)
OdpowiedzUsuńElunia ja też je uwielbiam :-) drobny makaron wolę do sałatek :-)
UsuńJak dla mnie pieczarkowa to tylko z makaronem :)
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy lubią pieczarkową z makaronem :-)
UsuńPodobną zupę zrobiłam nam góralka jak byłam w tym roku w górach na wakacjach. Nie przepadam za grzybami ale taka zupka wygląda pięknie i tak samo pachnie.
OdpowiedzUsuńJa grzybów nie lubię, toleruje tylko pieczarki :-) a zupkę polecam :-)
UsuńRaz jadłam zupę grzybową.. I miałam przykre doświadczenia :D hehehe nie będę opisywała jakie :P ;) Na szczęście nie ja ja robiłam :) Dodaję do obserwowanych- z pewnością skorzystam z przepisów :)
OdpowiedzUsuńWitaj :-) spróbuj pieczarkową :-) jest lekka i pyszna :-) dziękije i zapraszam :-)
UsuńMniam, ja lubię i grzyby leśne i pieczarki, a ta pieczarkowa wygląda przepysznie, wspaniała na chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Natalio :-) zupka jest smakowita :-) miłego wieczorku :-)
UsuńPrzypomniałaś mi o zupie pieczarkowej, dopiero sobie uświadomiłam jak dawno takiej nie jadłam! A że Twoja wygląda tak pysznie to tym bardziej muszę nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńMadziu cieszę się :-) ja ją robię co jakiś czas bo czesto jemy zupki i repertuar się powtarza :-) miłego wieczorku :-)
UsuńOj skorzystałam z zaproszenia i już tu jestem ...Poproszę o jeden talerzyk dla mnie ,no i mojego męża
OdpowiedzUsuńTakie zupy uwielbiamy a w twoim wydaniu ona jest bez wątpienia przepyszna ) Cudownie się prezentuje ...Cóż więcej można dodać ona jest po prostu ,,the best''
Ewuś częstuje Was :-) i życzę smacznego :-) dziękuje bardzo :-) i pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńPyszna pieczarkowa, to coś dla mnie. Uwielbiam taką pachnącą, delikatną, wspaniałą :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja kocham zupy i mogę je jeść cały czas. Mój tato za to zawsze powtarza że zupa to nie obiad i musi mieć kawałek mięsa, zeby się najeść :-) a w mojej zupie mięsa nigdy nie znalazł :-)
UsuńKocham, po prostu kocham pieczarkową! Wszystko co ma grzyby (niezależnie jakie) jest dla mnie bajką! :) A pieczarkowa kojarzy mi się bardzo dobrze, oj bardzo! :)
OdpowiedzUsuńJa kocham tylko pieczarki, grzybów niestety nie lubię :-) smacznego :-)
UsuńA dlaczego nie lubisz grzybów leśnych? Nie podchodzą smakowo czy może jednak obawa przed tym, że mogą być trujące?
OdpowiedzUsuńJa grzyby lubię, ale pieczarki także. Sama często sięgam po takie smaki w kuchni, bo się zwyczajnie sprawdzają i super asymilują z innymi potrawami.
Też robię zupę pieczarkową z makaronem zawsze :)
Ukłon w stronę przepisów na pyszne zupy! Pozdrowieńka :)
Madziu a sama nie wiem. Jeszcze parę ładnych lat temu przed ciążą jadłam a po ciąży już nie. Chyba zmieniły mi się smaki. Tak samo mam z rolmopsami, kiedyś je kochałam a teraz nie ruszę :-) masz rację. Powinno być więcej zup :-):-):-) miłego dzionka :-)
Usuńpieczarkowa z makaronem - pyszności, dawno nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńNo to dziewczyny musicie koniecznie zrobić tą pyszną zupkę :-)
Usuńuwielbiam takie domowe zupy :-))
OdpowiedzUsuńJa też, zresztą cała moja rodzinka kocha zupy, więc jemy je często :-)
UsuńBardzo lubię pieczarkową, Twoja wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Martuś :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńBardzo smaczna zupa, lubię ją :)
OdpowiedzUsuńEwo ja też :-) robię z makaronem, ziemniakami albo zapiekaną pod kołderką z ciasta francuskiego :-)
UsuńPieczarkowa ,pycha.
OdpowiedzUsuńLauro pycha :-) pozdrawiam :-)
Usuńo z mlekiem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko ja mleo dodaje zamiast śmietany, żeby była lżejasza, nie lubię ciężkich zabielanych zup :-)
UsuńUwielbiam zupy , a ta wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńWitaj :-) a dziękuje bardzo :-) pozdrawiam serdecznie i zapraszam :-)
Usuńmoje smaki, w sumie też bardziej wolę pieczarki od leśnych grzybów
OdpowiedzUsuńAlinko ja grzybów leśnych nie dotykam, nikt u mnie w domu nie lubi więc wykorzystuje tylko pieczarki :-)
UsuńNasz domowy hit, możemy ją jeść non stop ;)
OdpowiedzUsuńMagdo u mnie chłopaki też bardzo lubią. Ostatnio jemy dużo zup, bardzo je lubimy :-)
UsuńU nas pieczarkowa zawsze była z makaronem lub domowymi kluskami kładzionymi, pycha :)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinnym domu też zawsze z makaronem, za to u męża z ziemniakami :-)
UsuńPieczarkowa!!!no tak,muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńPolecam, zupka jest pyszna :-) my ją bardzo lubimy :-)
Usuńa seler zostawia Pani w zupie?
OdpowiedzUsuńi czy warzywa na początku kroimy na mniejsze kawałki?
Przepraszam za takie pytania, ale jestem nowicjuszem kuchennym ;)
Warzywa kroję na większe kawałki, bo nie wszyscy u mnie w domu je lubią. Można je także zmiksować, aby przemycić trochę witamin. Ale można je także pokroić na mniejsze, jak kto lubi :-) pytaj :-) zawsze odpowiem :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)
Usuńbardzo lubię pieczarkową
OdpowiedzUsuń