Rogaliki z ciasta twarogowego
Naszła mnie wczoraj ochota na rogaliki. Mignęły mi gdzieś takie z ciasta, do którego dodaje się twaróg. Poszperałam, popytałam i dzięki pomocy Julianny zrobiłam pyszne rogaliki. Fajny przepis, szybko się je robi i ciasto super współpracuje. W smaku są takie kruche. Nadziałam je pomarańczowo i śliwkowo.
Rewelacja, z pewnością jeszcze nie raz je zrobię. Bardzo szybko zniknęły z talerza, tak jakby jakieś krasnoludki je wyniosły. Ja zbieram się już do pracy a Was zostawiam z rogalikami. Miłego poniedziałku.
Zapraszam do spróbowania :-)
- 150 g masła
- 280 g twarogu
- 300 g mąki pszennej
- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura, dżem (u mnie nadzienie pomarańczowe i śliwkowe)
Przygotowanie:
Z masła, twarogu i mąki zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy na godzinę do lodówki. Jeżeli jest taka potrzeba to twaróg mielimy lub rozgniatamy widelcem albo rozkruszamy w palcach, to zależy od twarogu jaki mamy, ja miałam półtłusty w kostce i rozkruszyłam go w palcach.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy na owalny placek każdą z nich. Dzielimy na 8 części, na każdej z nich nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w rogalik. Tak postępujemy ze wszystkimi częściami ciasta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 - 25 minut, grzanie góra-dół, aż sie nam ładnie zarumienią. Musimy obserwować pieczenie bo czasai wystarczy 15 minut i będą już gotowe. Studzimy rogaliki na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZ twarogowego ciasta wychodzą rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńJeju, ile ja bym dała, żeby móc regularnie kosztować tych Twoich pyszności. To moje ukochane rogaliki, właśnie z ciasta twarogowego. Jeszcze z konfiturą w środku- pomarańcza i śliwa powiadasz- obłęd. Twoi domownicy mają z Tobą dobrze- mam nadzieję, że Cię doceniają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam w wolnej chwili do mnie.
Pozdrawiam serdecznie,
wielka fanka maniusiowych przepisów- Madzia ;)
Madziu dziękuje i wpadaj na rogalika :-) moi domownicy to doceniają i jak ja gotuje to oni pomagają mi w innych pracach domowych. Pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJeju, ile ja bym dała, żeby móc regularnie kosztować tych Twoich pyszności. To moje ukochane rogaliki, właśnie z ciasta twarogowego. Jeszcze z konfiturą w środku- pomarańcza i śliwa powiadasz- obłęd. Twoi domownicy mają z Tobą dobrze- mam nadzieję, że Cię doceniają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam w wolnej chwili do mnie.
Pozdrawiam serdecznie,
wielka fanka maniusiowych przepisów- Madzia ;)
Twarogowe ciastka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne i proste rogaliki :) Miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-) miłego wieczorku :-)
Usuńmniam! rogaliki powalają na kolana!
OdpowiedzUsuńRobię takie serowe rogaliki :) Pyszne! :)
OdpowiedzUsuńWiesz, Marzenko, że takie rogaliki chodzą za mną od jakiegoś czasu.... Pyszne i ładne. Częstuję się jednym i.... ummm :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Krysiu :-) rogaliki są pyszne, zdecydowanie je polecem :-)
UsuńCiasteczka z twarogowego ciasta to jeden z pierwszych przepisów, jaki wrzuciłam na bloga:)) Robiłam z tego ciasta też rogaliki i tarty. Pycha!
OdpowiedzUsuńAle sprytne - produktów niewiele a efekt rewelacyjny:)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tych rogalikach :) są znakomite :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOj masz rację Gabrysiu :-)
UsuńSuper pomysł :) rogaliczki pyszne :)
OdpowiedzUsuńależ piękne wyszły! bardzo mnie cieszy, że przepis przypadł do gustu:) pozdrów krasnoludki:)
OdpowiedzUsuńKrasnoludki także pozdrawiają i dziękują :-)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńSuper! Już u Julianny mnie kusiły ale jakoś zawsze jak kupię twaróg to do czegoś innego zużyję. Ja właśnie piekę rureczki z ciasta śmietanowego :)
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie je zrób, są rewelacyjne :-) a ja bym zjadła taką rurkę :-)
Usuńlubię takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńPyszne i śliczne rogaliki przygotowałaś, aż mi żal że nie mam takiego pod ręką:)
OdpowiedzUsuńJakie one śliczne! :) kusząco pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje słoneczko :-)
UsuńNajlepsze rogaliki, piękne ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste rogaliki
OdpowiedzUsuńTeż takie robię tz z ciasta twarogowego. Równiutkie i zgrabniutkie Ci wyszły:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki, patrząc na nie aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńsuper, tym bardziej że z przepisami serowymi mam o tyle problem, że nie posiadam maszynki do mielenia :) tutaj sobie poradzę bez niej ;)
OdpowiedzUsuńNie dziwimy się, że tak szybko zniknęły, bo już wyglądają extra apetycznie a co dopiero, gdy się je ma przed sobą :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe rogaliki, bardzo lubię takie domowe wypieki
OdpowiedzUsuńUwielbiam, spałaszowałbym cały talerzyk! Tak pięknie wyglądają! :D
OdpowiedzUsuńZnakomite :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo :)
oj przypomniała mi się przepyszna kuchnia mamusi ... ;)
OdpowiedzUsuńSer z wiaderka moze byc,
OdpowiedzUsuńLepszy będzie taki prawdziwy twaróg. Jak chcesz dać taki z wiaderka może się okazać, że będziesz musiał dodać mąki 😃
UsuńTakie rogaliki to jedne z moich ulubionych słodkości :D mniam :D
OdpowiedzUsuń