Rogaliki z ciasta twarogowego



Naszła mnie wczoraj ochota na rogaliki. Mignęły mi gdzieś takie z ciasta, do którego dodaje się twaróg. Poszperałam, popytałam i dzięki pomocy Julianny zrobiłam pyszne rogaliki. Fajny przepis, szybko się je robi i ciasto super współpracuje. W smaku są takie kruche. Nadziałam je pomarańczowo i śliwkowo.
Rewelacja, z pewnością jeszcze nie raz je zrobię. Bardzo szybko zniknęły z talerza, tak jakby jakieś krasnoludki je wyniosły. Ja zbieram się już do pracy a Was zostawiam z rogalikami. Miłego poniedziałku.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 150 g masła
- 280 g twarogu
- 300 g mąki pszennej

- cukier puder do posypania
- ulubiona konfitura, dżem (u mnie nadzienie pomarańczowe i śliwkowe)

Przygotowanie:


Z masła, twarogu i mąki zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i chowamy na godzinę do lodówki. Jeżeli jest taka potrzeba to twaróg mielimy lub rozgniatamy widelcem albo rozkruszamy w palcach, to zależy od twarogu jaki mamy, ja miałam półtłusty w kostce i rozkruszyłam go w palcach.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy na owalny placek każdą z nich. Dzielimy na 8 części, na każdej z nich nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy w rogalik. Tak postępujemy ze wszystkimi częściami ciasta. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 - 25 minut, grzanie góra-dół, aż sie nam ładnie zarumienią. Musimy obserwować pieczenie bo czasai wystarczy 15 minut i będą już gotowe. Studzimy rogaliki na kratce i posypujemy cukrem pudrem.






Komentarze

  1. Z twarogowego ciasta wychodzą rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju, ile ja bym dała, żeby móc regularnie kosztować tych Twoich pyszności. To moje ukochane rogaliki, właśnie z ciasta twarogowego. Jeszcze z konfiturą w środku- pomarańcza i śliwa powiadasz- obłęd. Twoi domownicy mają z Tobą dobrze- mam nadzieję, że Cię doceniają :)
    Zapraszam w wolnej chwili do mnie.
    Pozdrawiam serdecznie,
    wielka fanka maniusiowych przepisów- Madzia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu dziękuje i wpadaj na rogalika :-) moi domownicy to doceniają i jak ja gotuje to oni pomagają mi w innych pracach domowych. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Jeju, ile ja bym dała, żeby móc regularnie kosztować tych Twoich pyszności. To moje ukochane rogaliki, właśnie z ciasta twarogowego. Jeszcze z konfiturą w środku- pomarańcza i śliwa powiadasz- obłęd. Twoi domownicy mają z Tobą dobrze- mam nadzieję, że Cię doceniają :)
    Zapraszam w wolnej chwili do mnie.
    Pozdrawiam serdecznie,
    wielka fanka maniusiowych przepisów- Madzia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twarogowe ciastka są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszne i proste rogaliki :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! rogaliki powalają na kolana!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie serowe rogaliki :) Pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wiesz, Marzenko, że takie rogaliki chodzą za mną od jakiegoś czasu.... Pyszne i ładne. Częstuję się jednym i.... ummm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego Krysiu :-) rogaliki są pyszne, zdecydowanie je polecem :-)

      Usuń
  9. Ciasteczka z twarogowego ciasta to jeden z pierwszych przepisów, jaki wrzuciłam na bloga:)) Robiłam z tego ciasta też rogaliki i tarty. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale sprytne - produktów niewiele a efekt rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. zakochałam się w tych rogalikach :) są znakomite :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ piękne wyszły! bardzo mnie cieszy, że przepis przypadł do gustu:) pozdrów krasnoludki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super! Już u Julianny mnie kusiły ale jakoś zawsze jak kupię twaróg to do czegoś innego zużyję. Ja właśnie piekę rureczki z ciasta śmietanowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu koniecznie je zrób, są rewelacyjne :-) a ja bym zjadła taką rurkę :-)

      Usuń
  14. Pyszne i śliczne rogaliki przygotowałaś, aż mi żal że nie mam takiego pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie one śliczne! :) kusząco pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepsze rogaliki, piękne ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też takie robię tz z ciasta twarogowego. Równiutkie i zgrabniutkie Ci wyszły:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniałe rogaliki, patrząc na nie aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  19. super, tym bardziej że z przepisami serowymi mam o tyle problem, że nie posiadam maszynki do mielenia :) tutaj sobie poradzę bez niej ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie dziwimy się, że tak szybko zniknęły, bo już wyglądają extra apetycznie a co dopiero, gdy się je ma przed sobą :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniałe rogaliki, bardzo lubię takie domowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, spałaszowałbym cały talerzyk! Tak pięknie wyglądają! :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Znakomite :)
    Wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  24. oj przypomniała mi się przepyszna kuchnia mamusi ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Odpowiedzi
    1. Lepszy będzie taki prawdziwy twaróg. Jak chcesz dać taki z wiaderka może się okazać, że będziesz musiał dodać mąki 😃

      Usuń
  26. Takie rogaliki to jedne z moich ulubionych słodkości :D mniam :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.