Ciasto francuskie z serem kozim i figą
Wczoraj odwiedzili nas znajomi i zostali na kolację. Oczywiście najpierw poczęstowałam ich kawką i słodkim ciastem a potem wymyśliłam szybką kolację, bo nie chciałam tracić czasu na siedzenie w kuchni, wolałam oddać się ciekawym pogawędkom. Było pysznie, przyjemnie i wesoło. Ciasto francuskie, które mam zawsze w lodówce, jak zawsze zdało egzamin. Rano miały być co prawda grzanki z kozim serem i figą, ale trafiły na ciasto i powiem wam, że to był świetny pomysł. Całość wspaniałe komponowała się smakiem i aromatem.
Zapraszam :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera koziego
- 2 figi
- rukola
- 8 plastrów wędzonego filetu z kurczaka
- rozbełtane jajko do posmarowania
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozłożyć i podzielić na cztery części. Rogi ciasta zawinąć do środka i przycisnąć widelcem na całej powierzchni. Powstanie taka łódeczka. Na środek układamy ser kozi, po 2 kawałki filetu z kurczaka na każdy kawałek, po 3 plastry figi. Rozbełtanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta. Ja swoje łódeczki piekłam na kamieniu do pizzy - nagrzałam go w temperaturze 230 stopni przez 30 minut, następnie ułożyłam ciasto francuskie i piekłam 13 minut. Jeżeli nie macie kamienia do pieczenia to ułóżcie ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w temperaturze 200 stopni przez 30 minut, aż się zarumienią. Do ciasta francuskiego podałam wodę mineralną gazowaną, która bardzo pasowała smakiem do kolacji.
Przy okazji chciałabym was zaprosić do zapoznania się z międzynarodowym projektem i zachęcić do przyłączenia się do niego, zajmijmy miejsce przy wspólnym międzynarodowym stole - #realfoodie. Partnerem akcji jest sklep Smaki Południa, gdzie możecie znaleźć limitowaną edycję wody San Pellegrino.
Pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuńkozi ser i figi....mmmmm wyborne połączenie :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie próbowałyśmy sera koziego z figami a widzimy, że to połączenie zachwyca nie jednego :D
OdpowiedzUsuńMarzenko to ja też sie wproszę:D
OdpowiedzUsuńpyszności:)
Uwielbiam kozi ser. I figi.
OdpowiedzUsuńPomysl w sam raz dla mnie...
:)
Uwielbiam połączenie koziego sera i fig, a na cieście francuskim jeszcze nie jadłam! Super przepis. :-)
OdpowiedzUsuńSzybko a jak pysznie.
OdpowiedzUsuńser kozi i figi - cudowne połączenie! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na przekąskę, wygląda smakowicie i lekko :)
OdpowiedzUsuńOjej! Wygląda świetnie:) aż zrobiłam się głodna:))
OdpowiedzUsuńProstota, ale z klasą!
OdpowiedzUsuńProstota, ale z klasą!
OdpowiedzUsuńProsto i przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPieknie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńLubie takie przekąski :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie Marzenko :)
OdpowiedzUsuńTa przystawka, nie tylko jest smakowita, ale również świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis z wykorzystaniem fig. Goście na pewno byli zachwyceni. :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie smakowałam świeżych fig. Super się prezentują na tym cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuń