Bułeczki odrywane z twarożkiem i dżemem truskawkowym
Jak zobaczyłam te bułeczki na blogu Cook & Look to od razu je zrobiłam. Co prawda nie dodałam puree z dyni (dodam następnym razem bo zapomniałam go odmrozić a robiłam bułki bardzo późno, wręcz w nocy, ale polecam je do zrobienia. Zdjęcia też nie za ładne, ale nie to jest najważniejsze. Najważniejszy jest ich smak.
Są po prostu pyszne. Świetne na śniadanko czy posiłek w pracy lub w szkole. Z kubkiem kawy, herbaty czy kakao. Bardzo nam smakowały i będę je robić. W sumie to nadziać można czym chcecie, tutaj twarożek i dżem truskawkowy.
Są po prostu pyszne. Świetne na śniadanko czy posiłek w pracy lub w szkole. Z kubkiem kawy, herbaty czy kakao. Bardzo nam smakowały i będę je robić. W sumie to nadziać można czym chcecie, tutaj twarożek i dżem truskawkowy.
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 450 g mąki pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 30 g masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
farsz
- 250 g twarożku półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- dżem truskawkowy
kruszonka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki płatków migdałów
dodatkowo
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, robimy wgłębienie i wkruszamy tam drożdże. Posypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem (ma 37 stopni). Zostawiamy je na 10 minut. Następnie dodajemy rozbełtane jajko i roztopione masło (jak będzie za gorące to należy je przestudzić) oraz jogurt. Wyrabiamy ciasto. Ja wrzuciłam je do robota i wyrobiłam, możecie także wyrobić je w Thermomix (czas 1 minuta obr. Interwał). Ciasto przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło na około godzinę.
Twarożek mieszamy z jajkiem, cukrem z wanilią. Przygotowujemy kruszonkę - składniki mieszamy ze sobą palcami. Nasze ciasto dzielimy na 14 części, robimy kulki i możemy je rozwałkować, ja po prostu rozgniotłam je palcami na kształt koła. Na każdą część nakładamy po łyżeczce twarożku i dżemu i zamykamy tworząc kulki. Układamy je w naczyniu okrągłym, u mnie forma do tarty, smarujemy rozbełtanym jakiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy, aż się ładnie zarumienią około 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia, odrywamy bułki i jemy ze smakiem.
Takie bułeczki i do tego kakao, i już pyszne śniadanie gotowe:)
OdpowiedzUsuńJakie cudne bułeczki :) Muszę sobie takie zrobić na weekendowe śniadanie... na idealnie rozpoczęcie dnia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe, a w połączeniu z twarogiem najbardziej ;) Wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńJa to nie mogę czytać takich wpisów, bo zaraz jestem głodna ;)
OdpowiedzUsuńale mi smaka zrobiłas
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, że od razu je robiłaś :) Sama bym zjadła !
OdpowiedzUsuńMarzenko, to może ja u Ciebie zamieszkam? :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie drożdżowe!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Muszę w końcu się wziąć za pieczenie... Tyle inspiracji u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A za mną chodzi coś słodkiego :) Oh i jeszcze ten dżem truskawkowy pycha
OdpowiedzUsuńCoś absolutnie fantastycznego, trafiłaś w moje gusta w 100%! Nie dość, że pyszne bułeczki, to twarożek i jeszcze dżem. Na dodatek moja ukochana kruszonka!
OdpowiedzUsuńbułeczki pyszne, ale kruszonkę obskubałabym jeszcze na gorąco:) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńAjjj jak pysznie wyglądają i pewnie tak samo smakują :)
OdpowiedzUsuńDo cieplutkiego kakao rewelacyjne :))
OdpowiedzUsuńKocham takie wypieki *,*
OdpowiedzUsuńmniam! :) doskonałe na śniadanie, podwieczorek i jako bułeczka do kawki :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńNo to takie drożdżóweczki nadziane w środku :D A drożdżówki są zawsze mile widziane :D
OdpowiedzUsuńMyyy pyszne :)
OdpowiedzUsuńpodobne do chałki, już mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną bo ślinka cieknie że hej :)
OdpowiedzUsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńzostały Ci jeszcze te bułeczki? :) bo jak zostały to się wpraszam :)
OdpowiedzUsuńNa takie leniwe śniadanko lub podwieczorek idealne...
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu kochana:)
Jejku! Ależ one wspaniale wyglądają! Oj zjadłabym chyba wszystkie sama :)
OdpowiedzUsuńMmm jak to pysznie brzmi :)
OdpowiedzUsuńMarzenko zapraszam na mój nowy przepis www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki. Poproszę o jedną z chęcią :)
OdpowiedzUsuńjak my lubimy takie bułeczki- ja z kawą, reszta z kakao :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki i bardzo smaczne nadzienie ;)
OdpowiedzUsuńNo to ja się poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńNasze ulubione bułeczki, bo drożdżowe:)
OdpowiedzUsuńPrzydałyby się na śniadanie mniam uwielbiam takie smakołyki :).
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo super extra bula.
OdpowiedzUsuńMaruda
Uwielbiam takie bułeczki, kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńKocham takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJutro na śniadanko poproszę ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki, najlepsze na świecie:)
OdpowiedzUsuńCały ten przepis brzmi przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś na takie bułeczki! Wyglądaja przepysznie! :-)
OdpowiedzUsuń