Świąteczny chlebek bananowy
Zachciało mi się chlebka bananowego, ale takiego typowo świątecznego. Takiego pysznie nadzianego o piernikowej nucie. No to sobie takiego upiekłam, a właściwie nie sobie a dla rodzinki i znajomych.
A co niech też spróbują tej pyszności. Chlebuś wyszedł bardzo aromatyczny i pełen bakalii. Zdecydowanie polecam wam go na świąteczny stół.
A co niech też spróbują tej pyszności. Chlebuś wyszedł bardzo aromatyczny i pełen bakalii. Zdecydowanie polecam wam go na świąteczny stół.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g dojrzałego banana
- 100 g mango (u mnie z puszki)
- 4 jajka (ja miałam duże)
- 100 g miękkiego masła
- 50 g oleju kokosowego
- 320 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia od Delecty
- 80 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- łyżeczka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- 400 g bakalii (u mnie śliwki suszone, morele suszone, figi suszone, migdały, orzeszki pini, jagody goji, wiśnie suszone, żurawina suszona)
- polewa czekoladowa - ja miałam takie gotowe dropsy czekoladowe do rozpuszczenia
- posypka decorada od Delecty
Wykonanie:
Wszystkie bakalie należy posiekać na kawałki (oczywiście te które tego wymagają). Do misy miksera włożyć miękkie masło i olej kokosowy i zmiksować je z cukrem. Banany i mango rozgnieść widelcem i dodać do masy cały czas ucierając. Następnie dodać jajka i jak składniki się połączą to dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawą do piernika, cynamonem oraz kardamonem. Jak składniki się połączą to dodać bakalie i wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia - keksówka 40 cm - wysmarować olejem lub masłem i wyłożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę i 10 minut. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wystudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto, posypać posypką.
Wygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńJaki piękny i wypasiony :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak piernik ^^
OdpowiedzUsuńTaki chlebek musi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńJaki apetyczny:)
OdpowiedzUsuńMarzenko w takich chwilach bardzo żałuje, że moja rodzina jest nie bakaliowa, bo chlebek wygląda pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda super i jeszcze w środku ile ma pyszności
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł aby go wzbogacić :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo świąteczny, wygląda cudownie z tymi dodatkami. :-)
OdpowiedzUsuńTaki trochę keksowaty :) Podoba mi się ten pomysł.
OdpowiedzUsuńMarzenko wspaniały świąteczny chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńMusiał być przepyszny i na pewno smakował świętami ;)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho bogate w bakalie i jeszcze polewa, mniam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
M
Bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńPoproszę jeden taki :)
OdpowiedzUsuńW środku bogaty w dodatki czyli taki jak lubimy :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! I pewnie smakuje wyśmienicie! ;-)ekstra :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńbananowe chlebki są świetne i długo zachowują świeżość :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na chlebek bananowy. Uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny i apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPiękniutki i bardzo kuszący Ci wyszedł :) Pozdrawiam buziole
OdpowiedzUsuńCudny, bardzo odświętny :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, a jak dużo nadziany bakaliami ;-) pyszotka ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebek bananowy :) mam inny przepis, ale chętnie wypróbuję również ten, dla urozmaicenia smaku :)
OdpowiedzUsuńWow! Ale smacznie wygląda! Jeszcze to mango...! Zbliżają się wolne dni i jak w ciągu tego czasu nie zrobię tego chlebka to... poddaję się dobrowolnie każdej karze!
OdpowiedzUsuńTwój chlebek prezentuje się znakomicie! Mniam!!!
OdpowiedzUsuńNie dość, że jest to mój ulubiony chleb to jeszcze Twoja wersja "na bogato"z nutką świąteczną.
OdpowiedzUsuńPo co komu śnieg skoro ma taki chlebek.
Maruda
Super taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, bogato nadziany, tak jak lubię :). A ta spływająca polewa po bokach wygląda niezwykle apetycznie ;).
OdpowiedzUsuńBardzo bogaty chlebek!
OdpowiedzUsuńW sam raz do świątecznej kawy.
ta polewa taka kusząca <3
OdpowiedzUsuń