Szybkie i pyszne pączki bananowe


Jak zobaczyłam te małe cudne pączusie u Eli to nie mogłam ich po prostu nie zrobić. Miałam już nie smażyć pączków, ale nie dało się dotrzymać obietnicy. Kolejne pączki siedzą już w piekarniku. Powiem wam, że uwielbiamy takie małe pączki i zazwyczaj robiłam z serka homogenizowanego, jogurtu czy twarożku. A tutaj pączki bananowe. I powiem wam, że jeżeli jeszcze takich pączków nie piekliście to koniecznie je zróbcie, robi się je naprawdę błyskawicznie i błyskawicznie znikają z talerza.
Z jednej porcji wychodzi ponad 40 pączusiów. Ja je będę robiła już zawsze, naprawdę warto. I wiecie co - z wierzchu są chrupiące a w środku bardzo mięciutkie. Mniam to chyba jedne z najlepszych pączków.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 2 dojrzałe banany 
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki wody gazowanej

- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do miski wrzucamy pokrojone banany i zgniatamy je widelcem, ja zgniotłam je tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko i mieszamy najlepiej trzepaczką, żeby składniki się dobrze połączyły. Dodajemy wodę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i porcjami mąkę, mieszamy. 
Rozgrzewamy w szerokim garnku olej i potrzebujemy dwie łyżeczki. Jak już olej będzie wystarczająco gorący - możemy zrobić próbę na jednym małym pączku, to nakładamy na łyżeczkę porcję ciasta i drugą łyżeczką spychamy ciasto do garnka. Smażymy pączki na niewielkim ogniu, aby nam się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Pączki raczej się same obracają, jeżeli jakiś niesforny pączek nie chce się przewrócić to mu pomagamy. Czasami wychodzą naprawdę zadziwiające kształty, ale to jest fajne. Gotowe pączki wykładamy na talerz z wyłożonym ręcznikiem papierowym i je odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do miski lub talerza i posypujemy cukrem pudrem. 








Komentarze

  1. O proszę i jak ładnie. Też uważam je za znakomite :)
    A teraz widziałaś na Ins....rób fotę cz-b :))Buziole

    OdpowiedzUsuń
  2. Z bananami nie jadłam, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko u Ciebie tłusty czwartek trwa cały tydzień :) Ileż pyszności, mogłabym być Twoim gościem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Banany są genialne :D Same dobroci można z nich zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Nie pomyslałabym o dodatku banana. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne to mało powiedziane :-) spróbuj koniecznie :-)

      Usuń
  6. Pączki mi się już przejadły ale twojego bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne pączki :) Takie bananowe muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam w Klubie tych, co zobaczyli i musieli zrobić.Są przepyszne , na pewno będą to moje ulubione. Teraz widzę jaki ja zrobiłam błąd, z porcji wyszło mi 13 sztuk, ale to były giganty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cieszę się, że zrobiłam. Ja miałam takie małe stworki :-)

      Usuń
  9. Takich pączków nie probowałam. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię banany, te pączusie muszą być pyszne.... chyba się skuszę i też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również jeszcze nie jadłam takich pączusiów. Dopiero niedawno skusiłam sie na wypróbowanie ciasta bananowego i jest rewelacyjne więc pączki też muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno miały ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A wiesz że to ja wymyśliłam pączki bananowe? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu kochana to moje gratulacje. Są mega pyszne :-)

      Usuń
    2. Olu kochana to moje gratulacje. Są mega pyszne :-)

      Usuń
  14. Muszą świetnie smakować, egzotycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. pyszne, też wczoraj je smażyłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny pomysł z tym dodatkiem bananowym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich jeszcze nie jadłam :) Takie małe słodziutkie kuleczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie pączusie! Rodzicielka mi podobne robiła jak byłam mała i akurat chora. Po takiej porcji małego szczęścia nastrój od razu się poprawiał :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pamiętam ten przepis u Eli, ach kusicie, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. A czy można usmażyć je w piekarniku? Podpowiesz jak? 🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.