Szybki i łatwy chleb drożdżowy
Jak wiecie uwielbiam piec domowe pieczywo. To już nałóg dosłownie. Jak zobaczyłam ten chlebuś u Asi to sobie pomyślałam, że sprawdzę czy faktycznie jest taki szybki i łatwy do zrobienia. Wiele razy pytacie mnie o szybkie i łatwe przepisy, więc ten chlebuś jest idealny. Sprawdziłam, upiekłam i potwierdzam, ten chleb upiecze każdy bez problemu, jest łatwy i bardzo szybki, nie wymaga on od nas jakiegoś specjalnego nakładu pracy. Wystarczy zamieszać w misce, schować ciasto na noc do lodówki a rano uformować bochenek, dać mu kilka minut na wyrośniecie i upiec. Prawda, że już łatwiej być nie może. A smak - wspaniały, z wierchu chrupiący a w środku miękki. Fajnie smakował nam na śniadanie - tak poświęciłam się, nastawiłam budzik dwa razy i mieliśmy wspaniały chlebuś na późne śniadanie, oczywiście weekendowe. Bo tak to w tygodniu biegamy do pracy i nie mam czasu na takie pieczenia. Koniecznie spróbujcie tego sposobu, ja z nim jeszcze poeksperymentuje.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Drożdże wkruszamy do miseczki, zalewamy 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut, aby drożdże miały szansę popracować. Do dużej miski wsypujemy mąki, dodajemy sól, oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką lub dłonią. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Następnie wyciągamy i na blacie podsypanym mąką wykładamy ciasto i wyrabiamy. Formujemy bochenek i przykrywamy ściereczką, zostawiamy chleb na 40 minut, aby podrósł - u mnie stał godzinę.
Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywkę (najlepiej takie okrągłe) i nagrzewamy, temperatura 220 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, grzanie góra-dół, wyjmujemy ostrożnie naczynie bo jest gorące, podsypujemy go lekko mąką i przenosimy nasz bochenek. Ja nacięłam na wierzchu ostrym nożem, zamykamy naczynie pokrywką i pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15-20 minut, ja piekłam 30, aby chlebuś się ładnie przyrumienił. Po upieczeniu wyciągamy chleb z naczynia i studzimy go na kratce.
jak tak polecasz to wypróbuję:D
OdpowiedzUsuńbuziaki na ten nowy tydzień
Koniecznie, miłego całego tygodnia :-)
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńwspaniały chlebek :) urósł rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i wspaniale smakuje :-)
Usuńrzeczywiście bardzo prosty i apetyczny:)
OdpowiedzUsuńNie musiałam czytać przepisu, bo po twoim opisie na fanpagu już wiedziałam ze go upiekę. Tak zachwalasz że nie da się przejść obojetnie. Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńmasz złote ręce do chelba!
Twoje pieczywo jest przepiękne.
Dziękuje kochana :-) to jest miłość :-)
UsuńFaktycznie prosty do wykonania, no i jeszcze jaki wyrośnięty. Super przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam do spróbowania :-)
UsuńBardzo fajny chleb.Podoba mi się, że tak mało z nim pracy. Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno przepyszny ;)
OdpowiedzUsuńAniu bardzo :-)
UsuńWygląda świetnie i ma bardzo apetyczną skórkę!
OdpowiedzUsuńPyszny chlebuś, z masełkiem najlepszy!
OdpowiedzUsuńOj tak z masełkiem smakuje wspaniale :-)
UsuńPyszniutki!
OdpowiedzUsuńDomowy chleb, to najlepsze, co tylko moze być ! :D
OdpowiedzUsuńU nas w domu bardzo czesto sie pojawia. Świetna sprawa ;-)
OdpowiedzUsuńJa też ciągle piekę i piekę :-)
UsuńUwielbiam chleby drożdżowe i ogólnie drożdżowe wypieki. Super :) Kocham taki smak! Jestem Mistrzynią domowych chlebusiów :) Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńchlebek, w dodatku bez jajka, dziękuję! ;) Będę piec
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, życzę smacznego :-)
Usuńsuper chlebuś, na pewno upieczemy :)
OdpowiedzUsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJak zawsze doskonały :D
OdpowiedzUsuńObjadłybyśmy całą skórkę <3
OdpowiedzUsuńPyszny chleb Marzenko
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszny wyszedł :-)
UsuńPrzepięknie wyrośnięty chlebuś:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Wczoraj, przy niedzielnym obiadku właśnie dyskutowaliśmy nad zakupem maszynki do robienia chleba. Tak się zastanawialiśmy czy to skłoniłoby nas do częstszych wypieków domowego chleba. Według mnie takie domowe pieczywo jest o niebo lepsze od tego z niejednej piekarni, niestety tylko czasami czasu brak na przygotowanie.
OdpowiedzUsuńPowiem ci kochana, że ja już sobie nie wyobrażam życia bez domowego chlebka :-)
UsuńJak prosty w zrobienie, ale jaki pyszny <3 :) W przekroju wygląda przepysznie :3
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. U mnie właśnie wyrasta. Inny, ale ważne, że domowy :)
OdpowiedzUsuńAguś domowe najlepsze, nie ważne jaki ale domowy :-)
UsuńŁadnie się prezentuje w przekroju , poproszę na śniadanie :))
OdpowiedzUsuńChyba zostałaś mistrzynią chleba,super .
OdpowiedzUsuńJutro mam trochę czasu to może taki zrobię? :)
OdpowiedzUsuńAgatko no pewnie, nie pożałujesz :-)
UsuńMuszę w końcu się od Ciebie zarazić tym nałogiem pieczenia domowego chleba :)
OdpowiedzUsuńPolecam, to świetny relaks i sama przyjemność :-)
UsuńBardzo ciekawy. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię te Twoje przepisy na chlebki :) Ten jest rzeczywiście szybki i bardzo prosty - może się skuszę i dziś upiekę :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo:) Chlebek wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń