Brownie bezglutenowe
Zapraszam was dzisiaj na kawałek pysznego ciasta czekoladowego, jest to brownie bez glutenu. Przepis na to pyszne ciacho znalazłam u Sosny. Ciasto upiekłam specjalnie dla mojej koleżanki Dorotki, która nie może jeść glutenu a bardzo lubi słodkości. Powiem wam w sekrecie, że bardzo się ucieszyła jak jej zawiozłam kawałek i bardzo jej smakowało. Ciasto jest naprawdę pyszne, mocno czekoladowe, takie do kubka kawki lub pysznej herbatki. To jak skusicie się i wy na kawałek ?
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 100 g masła
- 100 g oleju kokosowego
- 80 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki ryżowej
- 200 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 3 jajka
Wykonanie:
Masło razem z olejem kokosowym przekładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, aby się rozpuściło. Dodajemy połamaną gorzką czekoladę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na kilka minut, aby przestygła.
Jajka miksujemy na puch razem z cukrem, następnie cały czas miksując wlewamy cienkim strumyczkiem naszą przestudzoną czekoladę z masłem i olejem, miksujemy tak długo, aż masa się połączy. Na koniec dodajemy porcjami obie mąki i mieszamy szpatułką lub delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do formy ( u mnie prostokątna 21x32) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy przez 35-40 minut, grzanie góra-dół.
Białą czekoladę drobno siekamy. Upieczone ciast wyciągamy z piekarnika i posypujemy po całej powierzchni posiekaną białą czekoladą i zostawiamy je w formie jeszcze na 20 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy.
Smacznego.
Super koniecznie muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChętnie się skuszę na duży kawałek, uwielbiam brownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brownie, a już dawno nie jadłam. Twoje z pewnością jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńciach pierwsza klasa, bardzo lubię takie
OdpowiedzUsuńJejku-uwielbiam-te-Twoje-pyszności!_tak-jeszcze-znaleźć-chęci-by-pogotować-może-to-dziś-będzie-ten-dzień:)
OdpowiedzUsuńPalce lizać!
OdpowiedzUsuńDlaczego to brownie już wygląda tak idealnie? :D :D
OdpowiedzUsuńPyszne cudo! Biorę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńJa bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńJa bym się skusiła :D Wygląda idealnie a teraz czas na wege brownie :)
OdpowiedzUsuńPS Nie żebym naciskała ale przypominam o przepisie na vege burgery i chipsy z marchewki :)
Kochana tak pamiętam. Musisz jeszcze poczekać. Po niedzieli przygotuje danie, za mało czasu na wszystko :-)
UsuńSpokojnie :) Poczekam tyle ile trzeba - nawet i dłużej, jeśli w planach będziesz mieć co innego :) Chciałam tylko przypomnieć bo w natłoku obowiązków i zajęć często wiele rzeczy nam umyka ;)
UsuńJeszcze raz dziękuję ♥
Pyszności! Zapraszam do nas na www.kcalmar.com :)
OdpowiedzUsuńJa się chętnie skuszę, wygląda meeeega czekoladowo<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie. Biała czekolada na wierzchu to wspaniały pomysł!:)
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam brownie ;)
OdpowiedzUsuńMmm, konsystencja brownie powala :)
OdpowiedzUsuńpewnie że sie skuszę, kawa bez ciacha juz tak nie smakuję;)
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli Marzenko
o nieee.. totalnie się zatraciłam.. pyszność ! :)
OdpowiedzUsuńnikt się mu nie oprze :)
OdpowiedzUsuńO to coś dla mnie, porywam kawałeczek do kawki orkiszowej, którą właśnie piję :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Cudny placek :) aż się poslinilam na jego widok ;)
OdpowiedzUsuńPyszny deserek do kawki Marzenko :)
OdpowiedzUsuńZakalca to ja zawsze bardzo chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite wyszło to brownie :)
OdpowiedzUsuńależ ono apetyczne :)
OdpowiedzUsuńKocham brownie <3 Z glutenem czy bez, biorę każde :) <3
OdpowiedzUsuńchętnie skuszę się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńNie każdy może jeść produkty z glutenem. Dobrze, że podajesz przepisy i dla tych co mają z tym problem. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńJak na masełku to ja jestem skuszona
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś ochotę na brownie. Tak dawno nie jadłam. A tak bardzo lubię... Ustawiam się w kolejce po kawałeczek. Pozdrowionka ciepłe :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńCzy mąke kukurydzianą można zastąpić zwykłą? i połąćzyć z ryżową? wszystkie składniki obecne w domu oprócz tej kukurydzianki :(
OdpowiedzUsuńTak Kasiu oczywiście możesz zamienić :-) smacznego życzę :-)
Usuń:)
UsuńTakie ciacho idealne na jesienną chandrę :)
OdpowiedzUsuńPonieważ sama nie piekę bezglutenowych, to od razu mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJakie cudo! I ta polewa czekoladowa, aż porwałabym kawałek :))
OdpowiedzUsuńnigdy nie używałam mąki kokosowej,chyba czas spróbować,a brownie pycha !
OdpowiedzUsuńextra wygląda
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam <3
OdpowiedzUsuń