Małe klopsiki
Mam dla was dzisiaj małe mięsne klopsiki. Takie klopsiki przygotowuje czasami w dużej ilości, mrożę a potem wykorzystuje do wielu dań. Dodaje do zup, do sosów, sałatek, makaronu czy ryżu. Szybko i smacznie. Możecie je wykorzystać tak jak lubicie. Możliwości jest naprawdę wiele. Kotlety przygotowałam z pomocą mojej nowej patelni, którą teraz testuje Woll Szafir. Powoli się poznajemy, testujemy swoje możliwości. Bardzo mi się w niej podobają dwie rzeczy - jest naprawdę głęboka i ma funkcjonalną pokrywkę. Taką pokrywkę można postawić na stole
a na niej patelnię z gotowym, gorącym daniem. Smażyłam już na niej naleśniki, placki ziemniaczane, jajecznicę. Jak na razie sprawdza się w kuchni. Patelnia jest dość ciężka i ma bardzo grube dno, co oddaje ciepło i równomiernie smaży. No i nie potrzeba używać dużej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować przy gotowaniu niektórych dań. Patelnia super się sprawdza w przygotowywaniu sosów, nie potrzeba przekładać składników do garnka, aby dokończyć gotowanie. Pełna recenzja moich kulinarnych wyzwań z tą patelnią już wkrótce.
a na niej patelnię z gotowym, gorącym daniem. Smażyłam już na niej naleśniki, placki ziemniaczane, jajecznicę. Jak na razie sprawdza się w kuchni. Patelnia jest dość ciężka i ma bardzo grube dno, co oddaje ciepło i równomiernie smaży. No i nie potrzeba używać dużej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować przy gotowaniu niektórych dań. Patelnia super się sprawdza w przygotowywaniu sosów, nie potrzeba przekładać składników do garnka, aby dokończyć gotowanie. Pełna recenzja moich kulinarnych wyzwań z tą patelnią już wkrótce.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego drobiowego
- 300 g mięsa mielonego z szynki
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- do smażenia olej kokosowy (Woj-Len)
Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do mięsa.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy.
Z mięsa formujemy małe kulki.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość oleju, smażymy klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami czy ryżem. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki. Można je zamrozić a potem tworzyć różne dania, z sosem pomidorowym, z makaronem, z ryżem i warzywami, dodać do zupy.
Smacznego.
W sam raz na jeden kęs :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńWiesz że ja też :-)
UsuńPyszne maleństwa :)
OdpowiedzUsuńMarzenko a tej super patelni zazdroszczę :)
Czekam z niecierpiętliwością na recenzję :)
OdpowiedzUsuńPulpeciki wyglądają smakowicie nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam.
Pozdrawiam
Dziękuje :-)
UsuńJa też mam takie pulpeciki w zamrażarce. I właśnie zawsze są pod ręką, kiedy potrzeba podać z zupą, albo z makaronem.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Krysiu mnie zawsze ratują jak jestem w potrzebie :-)
UsuńU mnie też podobne klopsiki (ale z piekarnika)często królują na stole. Pyszna propozycja Marzenko
OdpowiedzUsuńMasz rację, są genialnym dodatkiem do wielu kuchennych wariacji. Zainteresował mnie dodatek jogurtu, co dzięki niemu uzyskujemy/ poprawiamy w tych klopsikach, w stosunku do tradycyjnych ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bożenko dla mnie to dodatek w sumie smakowy :-)
Usuńpulpeciki uwielbiamy, ale do tej pory nie mroziłam, a muszę przyznać, ze to praktyczne rozwiązanie:)
OdpowiedzUsuńRenatko polecam ten sposób :-)
UsuńTakie malutkie klopsiki są najlepsze. Prawie, że na raz do buzi :) Super. Mama często mi takie robiła, gdy dawała mi prowiant na studia :D Pozdrawiam i miłego dnia życzę! :)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki, bardzo lubię dodawać do zup kremów :)
OdpowiedzUsuńOj tak super smakują w takich kremach :-)
UsuńSmakowicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmałe ale za to jakie urocze :)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńPysznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńIdealne do przegryzania z jakimś dipem oglądając film czy mecz :-D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite te maleństwa, świetny pomysł z przygotowywaniem ich na zapas :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńOj, coś pysznego ! A takie klopsiki w sosie pomidorowym lub śmietanowym to już bajka :)
OdpowiedzUsuńFAjny obiadek, klopsiki na jeden kęs ;)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsy. Patelnia również super.
OdpowiedzUsuńJa pulpety, klopsy, zawsze mrożę. Specjalnie kupuję więcej mięsa. Po pracy, jak znalazł :)
Tak można je potem wykorzystać gdy czasu mało :-)
UsuńUwielbiam takie klopsiki :) kojarzą mi się z czasami dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńO mniam, idealne na chap na raz :-P
OdpowiedzUsuńTak jest dziewczyny :-)
UsuńTakie klopsiki sa idealne na mrożenie, zawsze coś można z nich zrobić jak brakuje nam czasu ;-)
OdpowiedzUsuńI dlaczego sama nie wpadłam na to, żeby takie klopsiki zamrozić do wykorzystania na później :)
OdpowiedzUsuńKochanie cieszę się, że mogłam cię zainspirować :-)
UsuńPycha i jeszcze do tego sosik
OdpowiedzUsuńMarzena, Ty to jesteś praktycznie zorganizowana. Wiesz, że podziwiam:) Naprawdę, kolejny krok w moim projekcie perfekcyjna(nie)perfekcyjna pani domu, to było spotkanie Ciebie, a kolejnym będzie działanie zainspirowane Twoimi kulinarnymi kreacjami:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ci kochana :-)
Usuńuwielbiam :) takie same robię do zupy meksykańskiej :)też się dobrze sprawdzają :)
OdpowiedzUsuńOddawana szukałam idealnych klopsików do mojego sosu koperkowego bowiem za każdym razem robiłam wieprzowe i ten smak mi się zwyczajnie znudził. I trafiając na Twój blog właśnie odnalazłam idealne klopsiki drobiowe!! - są przepyszne. :) Dziękuję za inspirację. Mój koperkowy sos nabrał nowego wyrazu.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moje klopsiki się przydały, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńKlopsiki są uniwersalnym potrawą, bo większość z nas je lubi.
OdpowiedzUsuńklopsiki, które mają wiele zastosowań w kuchni :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne Marzenko :) niebawem też stanę się posiadaczką patelni z tej linii..;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Robię bardzo podobne, ale pieczone :)
OdpowiedzUsuńPyszne małe kulki:) można je dodać do różnych sosów:)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńLubimy klopsiki i to bardzo :-)
OdpowiedzUsuńPyszne małe kuleczki :D
OdpowiedzUsuńTeż zawsze przygotowuję więcej takich klopsików:)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki, a patelnia w kuchni jest jednym z najważniejszych sprzętów :)
OdpowiedzUsuń