Makaron ryżowy z warzywami
Jeżeli chcecie możecie dodać do makaronu podsmażonego kurczaka, posypać dodatkowo sezamem. Tutaj nic nas nie ogranicza.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- 2 cebule szalotki
- duży ząbek czosnku
- połowa główki średniej kapusty pekińskiej
- 2 marchewki, połowa selera, pietruszka, kawałek pora (ogólnie włoszczyzny ma być 400-450 g)
- 400 g brązowych pieczarek
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 2-3 łyżeczki pasty tom yum
- łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 100 ml wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- makaron ryżowy - 200 g
- olej koksowy do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, rozgrzewamy patelnię (najlepiej taką głęboką), dodajemy łyżkę oleju kokosowego i podsmażamy pieczarki. Szalotkę kroimy w piórka, paprykę na kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w drobne słupki. Natomiast por kroimy w plasterki.
Wszystko dorzucamy do podsmażonych pieczarek, dodajemy odrobinę wody i dusimy. Warzywa mają zostać lekko chrupiące. Dodajemy pokrojony drobno czosnek, starty imbir (możemy użyć
w proszku), sos sojowy, pastę tom yum, suszoną bazylię i na koniec wrzucamy posiekaną kapustę pekińską (garść odkładamy na potem do dekoracji). Mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę. Przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie, odsączamy na sitku i przelewamy zimną wodą, dodajemy do warzyw i chwilkę wszystko razem dusimy, mieszamy, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. Danie przekładamy do miseczek, dekorujemy kapustą pekińską.
Smacznego.
Mmm brzmi przepysznie :) szczerze się przyznam,że jeszcze nie jadłam dań kuchni azjatyckiej...
OdpowiedzUsuńA jak Syn reaguje na takie potrawy? Bo córcie pewnie mocno nosem by kreciły;)
Moniko koniecznie spróbuj, ja w tych smakach się zakochałam :-)
UsuńŚwietnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana :-)
Usuńpyszności to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak takie aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńUwielbiam takie mieszaniny ;)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji nie jadłam makaronu ryżowego.
OdpowiedzUsuńSuper sprawa :) Świetne smaki.
Jest pysznie, zapewniam :-)
UsuńPyszny i zdrowy. Dawno nie sięgałam po makaron ryżowy. Uwielbiam takie dania. Poproszę taką miseczkę na wynos. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńLubię taki z warzywkami :)
OdpowiedzUsuńJa też, bardzo :-)
UsuńPyszne danie! Ale miseczki, po prostu cudo! Śliczne są!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :-)
UsuńMarzenko,
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie!
I te kolory, pysznie.
Uwielbiam kuchnię tajską. Ostatnio niestety bardzo mało jej u mnie, ale ten przepis na pewno kiedyś wypróbuję. Wygląda jak zawsze obłędnie i od razu ma się ochotę zabrać za gotowanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana, spróbuj kiedyś :-) pozdrawiam serdecznie i trzymaj się :-)
UsuńPyszności! Zabieram wszystkie miseczki!
OdpowiedzUsuńNie są to moje smaki, ale pokażę przepis siostrze, ona będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze jest przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marzenko:)
Bardzo fajna propozycja szczególnie, że dawno nie jadłyśmy makaronu ryżowego :-D
OdpowiedzUsuńJa go do tej pory tylko do sajgonek dawałam. Pyszny pomysł Marzenko :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na danie! Interesujące zestawienie kolorystyczne - przecież je się oczyma.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ryżowy, danie zdecydowanie dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńkolorowe,już to lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Lubię egzotyczne smaki. Czy zamiast brązowych pieczarek mogą być białe? Z brązowymi jest problem z kupieniem :)
OdpowiedzUsuńOczywiście mogą być białe :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńUwielbiam ten makaron jeść z rybą :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze makaronu ryżowego :) A danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne danie, mniam :)
OdpowiedzUsuńtakie azjatyckie wariacje bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis a jeszcze lepszy blog :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :D