Kruche ciasto z rabarbarem
Dzień dobry w sobotni poranek. Jak się macie ? ja wstałam dość wcześnie i zabrałam się za porządki. Planuje wybrać się na przejażdżkę rowerową a potem popracować nad nowymi postami na blogu. Cały tydzień miałam strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu.
Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, wyszło wspaniałe w smaku. Powiem wam, że warto je zrobić, jest dość szybkie (trzeba tylko schłodzić ciasto w lodówce - ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na całą noc) i łatwe. A jak spróbujecie kawałek to od razu sięgnięcie po kolejny.
Pogoda zapowiada się na cały weekend piękna, korzystajcie więc z promieni słonecznych i świeżego powietrza, i koniecznie zabierzcie ze sobą pudełko z ciachem. Miłego !!!
Zapraszam :-)
Składniki:
ciasto
- 430 g mąki pszennej typ 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy)
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
masa
- 5 białek
- szczypta soli
- 230 g cukru
- 2 budynie czekoladowe (po 40 g każdy)
- 125 ml oleju
- 500 g rabarbaru (waga po obraniu)
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i proszek budyniowy. Wbijamy żółtka (białka zostawiamy na masę) oraz pokrojone na kawałki masło. Wszystko razem zagniatamy. Robimy 8 kulek i wkładamy do lodówki na 2 godziny, lub na całą noc.
Rabarbar obieramy i kroimy w kostkę.
Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem i ścieramy 5 kulek ciasta na tarce - duże oczka. Równo rozprowadzamy po blaszce i delikatnie ugniatamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 20 minut.
Podpieczone ciasto wyciągamy i studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy budynie - proszek i wlewamy powoli olej, miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą. Masę wylewamy na podpieczone i wystudzone ciasto, rozprowadzamy równo. Pokrojony rabarbar układamy na całej blaszce. Na wierzch ścieramy na tarce - duże oczka, pozostałe 3 kulki ciasta.
Ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku - 190 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy, otwieramy drzwiczki i zostawiamy ciasto, aby przestygło.
Jeżeli chcemy ciasto dłużej przechować to chowamy je do lodówki.
Smacznego.
Zajrzyjcie jeszcze na ciasto z budyniową pianką i owocami, które było dla mnie inspiracją.
Ciasta z rabarbarem jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAnetko polecam, uwierz mi nie poprzestaniesz na jednym kawałku :-)
Usuńjak ja je lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z rabarbarem :) Pysznie wygląda :) Podkradam kawałeczek do porannej kawki ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego kochana :-)
UsuńSobota... dzień sprzatania ale za to potem jest niedziela - dzień leniuchowania :D
OdpowiedzUsuńKruche ciasto z rabarbarem jadłam ale w zupłnie innej odsłonie. Podoba mi się Twoja wersja ;)
Cieszę się kochana, tak sobota zawsze pracowita :-)
UsuńTeż mam zamiar piec podobne☺
OdpowiedzUsuńKochana piecz, jest pyszne :-)
UsuńPysznie wygląda :D I bardzo podoba mi się dodatek budyniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńPysznie oj pysznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe :D Z kochanym rabarbarkiem :-)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :-)
UsuńMarzenko częstuję się kawałkiem i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo fajnie skomponowane ciasto! Z pewnością było mega pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoniś bardzo, bardzo szybko zniknęło :-)
UsuńJestem bardzo ciekawa tego smaku, bo uwielbiam ciasta rabarbarowe wszelakie.
OdpowiedzUsuńLubię Twoje pyszne wypieki.
Na sobotę jak znalazł :)
Pozdrowieńka serdeczne! :)
Madziu kochana dziękuje, polecam spróbuj bo jest pyszne :-)
UsuńUwielbiam takie ciasto :) Dodatek rabarbaru do ciasta kruchego sprawdza się wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto z rabarbarem. Najczęściej robię ucierane z kruszonką, ale twoja wersja wygląda wspaniale. Chętnie bym jej spróbowała:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) ucierane też bardzo lubię :-)
UsuńJest pyszne!
OdpowiedzUsuńjak tak kusisz to zabieram;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kruche ciasto z owocami:)
Smacznego Renatko :-)
UsuńCzekoladowe musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo :-)
Usuńciekawy pomysł z dodatkiem budyniu czekoladowego :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńUwielbiam ciasta kruche. Mają swoja magię. Z rabarbarem już robiłam, ale z taką masą nie znam. Fajny, ciekawy przepis. A ciasto wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa też kochana, spróbuj to ciasto jest wspaniałe w smaku :-)
UsuńU nas chyba pół blachy poszła by na raz xD
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam ciasto z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
Usuńpychotka, na pewno na jednym kawałeczku by się nie skończyło :)
OdpowiedzUsuńMusi być pychotką!
OdpowiedzUsuńMmmmm....
Oj kochana był pyszny, bardzo pyszny :-)
UsuńA ja się zastanawiałam co to za masa czekoladowa, a to budynie. Fajny pomysł Marzenko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rabarbar,zwłaszcza w wypiekach
OdpowiedzUsuńBajeczne i niezwykle smakowite ciasto :) <3
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuń