Placki kokosowe z mango i bananem
Dzień dobry słoneczka. Dzisiaj na śniadanko serwuje pyszne placki kokosowe z mango i bananem. Za oknem świeci piękne słoneczko i takie słoneczne jest dzisiaj moje śniadanie. Kokos to dodatek, który kocham i dość często pojawia się w mojej kuchni w rożnej postaci - a to mąka kokosowa, a to olej czy wiórki i chipsy kokosowe, a to mleczko. Dodałam do tego owoce, które uwielbiam - mango i banana a wszystko polałam domowym sosem karmelowym. Takie śniadanie sprawi, że dzień będzie bardziej udany. Życzę wam miłego dnia i dużo uśmiechu, no i częstujcie się plackami.
Przepis bierze udział w konkursie Tajlandia Challenge - House Of Asia, trzymajcie kciuki za moje placuszki.
Składniki:
- 3 jajka
- 400 ml mleczka kokosowego
- 50 ml mleka
- 100 g mąki kokosowej
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml wody gazowanej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- mango
- banan
- domowy sos karmelowy
Do miski wbijamy jajka i ubijamy je z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera. Dodajemy mleczko kokosowe i mleko. Wsypujemy obie mąki oraz proszek i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Na koniec wlewamy wodę gazowaną i ponownie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej kokosowy. Za pomocą łyżki nakładamy porcję ciasta i formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu - nie za duży, aby placki zdążyły się dobrze upiec a nie przypalić, na rumiano z dwóch stron.
Placki przekładamy na talerze, układamy pokrojone mango i banana, polewamy domowym sosem karmelowym.
Jak zrobić domowy karmel - potrzebujemy
- szklanka wody
- szklanka cukru
- szklanka śmietany 36%
- opcjonalnie szczypta soli
Na patelnię (najlepiej jasną) wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Następnie ustawiamy średni gaz i gotujemy tak długo, aż masa zgęstnieje i zbrązowieje. Nie mieszamy już łyżką tylko poruszamy delikatnie patelnią, aby masa równo się rumieniła. Na sam koniec wlewamy ciepłą śmietanę i chwilkę jeszcze gotujemy mieszając drewnianą łyżką masę. Możemy dodać szczyptę lub dwie soli. Gotowy karmel przelewamy do słoiczka, studzimy i przechowujemy w lodówce.
#HouseOfAsia i #TajlandiaChallenge
Trochę lata jesienią ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, zwłaszcza, że dzisiaj pochmurno cały dzień :-)
UsuńPyszne placuszki. Znajduje się w nich wszystko, to co lubię 😊 Muszę, zrobić sama kar el. To takie proste.
OdpowiedzUsuńNo pewnie Małgosiu, łatwizna, sama zobaczysz :-)
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńMarzenko, chętnie zjadłabym takie śniadanie. Pysznie:)
OdpowiedzUsuńKrysiu serdecznie zapraszam :-)
UsuńSłodko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Łukaszu :-)
UsuńTakie placuszki na śniadanko i już jest posiłek idealny :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńSama robiłam podobne setki razy. Ulubione smaki - takie egzotyczne!
OdpowiedzUsuńPlacuszki od zawsze uwielbiałam, a takie z mango są szczególne.
Bardzo smaczne.
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam kochana :-)
Usuńsmakowite, oj smakowite:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńOd razu skojarzyły mi się z jakimś słonecznym miejscem, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj tak Aniu, i tak samo smakują - pysznie i słonecznie :-)
UsuńAż poczułam zapach tych placków :) Przepis zapisałam i chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznego :-)
UsuńTrzymamy kciuki, bo takie placuszki uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :-)
UsuńEgzotycznie ☺☺
OdpowiedzUsuńI pysznie :-)
UsuńTrzymam trzymam, a przy okazji podkradam jeden placuszek;)
OdpowiedzUsuńDziękuje Moniś, częstuj się :-)
UsuńPlacuszki na pewno pyszne :D Trzymam kciuki :D
OdpowiedzUsuńTe placuszki są cudowne :) Kolory mają jesiennie, ale jedząc je pewnie można poczuć się jak na wakacjach :D
OdpowiedzUsuńO proszę - mam wszystkie składniki w domu, wiem co będę zaraz robić :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki, pełne letnich smaków!
OdpowiedzUsuńJaki mają piękny kolorek! Oj cudowne :)
OdpowiedzUsuńmango, banan i kokos to super połączenie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie placuszki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, uwielbiam mango!
OdpowiedzUsuń