Gofry twarogowe z musem truskawkowym z chia
PRZEPYSZNE I ZDROWE GOFRY TWAROGOWE NA ŚNIADANIE !!! SPRÓBUJCIE KONIECZNIE JAK I MUS TRUSKAWKOWY Z CHIA
Polecam także inne przepisy na gofry
- gofry z ciasta francuskiego
GOFRY TWAROGOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Z CHIA
Składniki:
- 200 g twarogu
- 50 g oleju
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 4 jajka
- 120 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
- 40-50 g erytrytolu lub cukru
- 50 g nasion chia
Do miski wbijamy jajka, dodajemy twaróg, olej, erytrytol, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Truskawki miksujemy blenderem z erytrytolem i dodajemy nasionka chia, mieszamy i odstawiamy, aby spęczniały.
Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Z podanych składników wychodzi 12 gofrów.
Gofry podajemy z musem chia i kawałkami truskawek.
Smacznego.
Jeżeli nie macie mąki orkiszowej lub chcecie użyć inną - możecie bez problemu, jeżeli dacie zwykłą mąkę pszenną to dodajcie jeszcze jedną-dwie łyżkę mąki do ciasta, aby miało odpowiednią konsystencję gęstej śmietany. Mus chia możecie zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce, taki mus fajnie pasuje do owsianek, placków czy jako dodatek do deserów.
- 200 g twarogu
- 50 g oleju
- 50 g erytrytolu lub cukru
- 4 jajka
- 120 g mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
- 40-50 g erytrytolu lub cukru
- 50 g nasion chia
Do miski wbijamy jajka, dodajemy twaróg, olej, erytrytol, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Truskawki miksujemy blenderem z erytrytolem i dodajemy nasionka chia, mieszamy i odstawiamy, aby spęczniały.
Rozgrzewamy gofrownicę, nakładamy porcję ciasta i pieczemy gofry na rumiano. Z podanych składników wychodzi 12 gofrów.
Gofry podajemy z musem chia i kawałkami truskawek.
Smacznego.
Jeżeli nie macie mąki orkiszowej lub chcecie użyć inną - możecie bez problemu, jeżeli dacie zwykłą mąkę pszenną to dodajcie jeszcze jedną-dwie łyżkę mąki do ciasta, aby miało odpowiednią konsystencję gęstej śmietany. Mus chia możecie zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce, taki mus fajnie pasuje do owsianek, placków czy jako dodatek do deserów.
takie gofry zawszę chętnie zjem!
OdpowiedzUsuńCo prawda niestety nie mogę jeść truskawek, ale myślę, że z borówkami i jogurtem greckim też powinny być dobre.
OdpowiedzUsuńI narobiłaś mi smaka na gofry, chyba jutro będę na podwieczorek:) i super pomysł z tymi truskawkami i chia:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry w takim wydaniu.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna propozycja na śniadanie
OdpowiedzUsuń