Tarta z budyniem i frużeliną morela pomarańcza

 


OBŁĘDNA W SMAKU TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ !!! NAJLEPSZA

Dzień dobry w poniedziałek. Jak wam minął weekend, nam super. Co prawda gorąco, ale jest lato i trzeba się cieszyć z pogody, tym bardziej, że od dzisiaj zaczynamy urlopik. Mam dla was dzisiaj do kawki przepyszną w smaku tartę z budyniem i frużeliną morela pomarańcza, bardzo bym chciała wam polecić ten smak frużeliny, smakuje rewelacyjnie a tarta z nią jest obłędna. Koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Frużelinę Allnutrition kupicie w sklepie SFD - z kodem MANIUSIA10 macie - 10 % zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i Alldeynn.

Polecam wam także inne przepisy na tartę


TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ


Składniki:

tarta

- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli

dodatkowo
- frużelina morela pomarańcza Allnutrition - 7 łyżek

Przygotowanie:

Ciasto kruche - do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone masło, żółtka i sól. Wyrabiamy. Możecie także zagnieść ciasto ręcznie, ale w przypadku ciasta kruchego ja zdecydowanie wolę jak zrobi to za mnie robot. 

Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty (26 cm) - ja mam w wyjmowanym dnem co bardzo ułatwia potem wyjęcie ciasta, wylepiamy spód i boki tarty i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15-17 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby tarta chwilkę przestygła. 

krem budyniowy

- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła

Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a mleko będzie gorące. W pozostałym mleku mieszamy budynie, obie mąki i jajko. Wlewamy masę do garnka z mlekiem i jeszcze chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Ostawiamy, aby chwilkę krem przestygł. 

Spód tarty smarujemy 3 łyżkami frużeliny, wykładamy krem budyniowy i na wierzch pozostałą frużelinę. Ja dodatkowo udekorowałam tartę kawałkami pomarańczy i listkami mięty. Tartę schładzamy w lodówce przez 2 godziny. 







Komentarze

  1. Super tarta, wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to wiesz jak zachęcić Kochana:), pyszna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś robię sernik bez pieczenia, ale nie wiem czy się nie skuszę i na Twoją propozycję, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.