Tarta z budyniem i frużeliną morela pomarańcza
OBŁĘDNA W SMAKU TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ !!! NAJLEPSZA
Dzień dobry w poniedziałek. Jak wam minął weekend, nam super. Co prawda gorąco, ale jest lato i trzeba się cieszyć z pogody, tym bardziej, że od dzisiaj zaczynamy urlopik. Mam dla was dzisiaj do kawki przepyszną w smaku tartę z budyniem i frużeliną morela pomarańcza, bardzo bym chciała wam polecić ten smak frużeliny, smakuje rewelacyjnie a tarta z nią jest obłędna. Koniecznie spróbujcie.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Frużelinę Allnutrition kupicie w sklepie SFD - z kodem MANIUSIA10 macie - 10 % zniżki na wszystkie produkty Allnutrition i Alldeynn.
Polecam wam także inne przepisy na tartę
TARTA Z BUDYNIEM I FRUŻELINĄ
Składniki:
tarta
- 300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 180 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
dodatkowo
- frużelina morela pomarańcza Allnutrition - 7 łyżek
Przygotowanie:
Ciasto kruche - do misy robota wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, pokrojone masło, żółtka i sól. Wyrabiamy. Możecie także zagnieść ciasto ręcznie, ale w przypadku ciasta kruchego ja zdecydowanie wolę jak zrobi to za mnie robot.
Ciasto wykładamy na blaszkę do tarty (26 cm) - ja mam w wyjmowanym dnem co bardzo ułatwia potem wyjęcie ciasta, wylepiamy spód i boki tarty i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 15-17 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aby tarta chwilkę przestygła.
krem budyniowy
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g masła
Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Gotujemy i mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą a mleko będzie gorące. W pozostałym mleku mieszamy budynie, obie mąki i jajko. Wlewamy masę do garnka z mlekiem i jeszcze chwilkę gotujemy aż zgęstnieje. Ostawiamy, aby chwilkę krem przestygł.
Spód tarty smarujemy 3 łyżkami frużeliny, wykładamy krem budyniowy i na wierzch pozostałą frużelinę. Ja dodatkowo udekorowałam tartę kawałkami pomarańczy i listkami mięty. Tartę schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Ależ kusisz Marzenko!
OdpowiedzUsuńSuper tarta, wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńTy to wiesz jak zachęcić Kochana:), pyszna tarta!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta Marzenko :)
OdpowiedzUsuńDziś robię sernik bez pieczenia, ale nie wiem czy się nie skuszę i na Twoją propozycję, bo wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń