Ciasteczka ryżowe :-)
Te ciasteczka to moje ulubione słodkości :-) a najbardziej lubi je mój Mężulek. Chciałabym się
z Wami podzielić przepisem na nie, który pochodzi ze starego już zeszytu z przepisami mojej Mamuni.
Na pewno wiele z Was już robiło te ciasteczka i zna ich przepyszny smak, ale Ci którzy jeszcze go nie robili niech szybko je przygotują a będą zachwyceni.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 250 g kleiku ryżowego
- 1 kostka masła
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g wiórek kokosowych
- 40 g jogurtu naturalnego
- ulubiona marmolada, dżem
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wkładamy jogurt naturalny, połowę kleiku, jajka,wiórki, cukier
i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, połowę masła, drugą połowę kleiku, drugą połowę masła i za pomocą kopystki mieszamy czas 20-30 sek, obr.3.
Ciasto wyjdzie gęste i należy po otworzeniu wieczka zamieszać jeszcze kopystką w naczyniu.
Z ciasta formować kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, lekko spłaszczyć każdą kulkę i zrobić palcem dziurkę i nałożyć do niej marmoladę (ok. pół łyżeczki).
Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temp. 180 stopni.
Można tak z 3 minuty przed końcem włączyć termoobieg aby się ładnie zarumieniły - to zależy od piekarnika.
Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.