Ciasto Biała Pychotka :-)
Biała pychotka :-) |
Zapraszam Was na pyszne ciasto. Jest pyszne i szybko znika :-) Bardzo łatwe w wynonaniu
i niezbyt skomplikowane :-) Będziecie zachwyceni smakiem :-) Moi mężczyźni byli zachwyceni :-)
Składniki :
- 250 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 70 g masła o temperaturze pokojowej
- 500 g serka mascarpone
- 50 g cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 500 g mleka
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g rodzynek
- 100 g płatków migdałowych
- 170 g kaszy manny
Przygotowanie w Termomixie :
Do naczynia włożyć połamane ciasteczka i zmiksować czas 15 sek, obr.4, dodać 70 g masła i wymieszać czas 15 sek,obr.3. Przygotować tortownicę - 24 cm
i wysmarować ją masłem, wyłożyć spód ciasteczkami i przycisnąć palcami, włożyć do lodówki.
Następnie do naczynia wlac mleko, 100 g masła, 150 g cukru, cukier waniliowy i zagotować czas 10 min/ 100 st / obr.3. Następnie przy włączonym urządzeniu czas 3 min/ 90 st / obr.3 wsypać kaszę mannę i gotować, po 2 minutach zwiększyć obroty do 4. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać za pomocą kopystki czas 10 sek, obr.4. Gotową masę wyłożyć na spód ciasteczkowy i schłodzić godzinę w lodówce.
W połowie szklanki gorącej, przegotowanej wody - 125 g - rozpuścić 1 łyżkę żelatyny i przestudzić.
Następnie do czystego naczynia wkładamy serek mascarpone z 50 g cukru
i zmiksować czas 15 sek, obr.3. Wciskamy sok z połowy cytryny i przestudzoną żelatynę i mieszamy czas 30 sek, obr.4. Masę przekładamy na warstwę z kaszy, posypujemy płatkami migdałowymi i schładzamy 2 godziny w lodówce.
Smacznego :-)
Jadłem to cudo, to ciasto smakuje obłędnie.
OdpowiedzUsuń:-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie . Nabrałam ochoty na nie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asiu. Muszę je zrobić znowu i przerobić na przepis dla osób nie mających TM :-) i poprawić zdjęcia. Te ze starego aparatu :-)
Usuń