Drożdżówki z makiem i skórką pomarańczową :-)




Zostało mi troszku masy makowej i tak się zastanawiałam co z nią zrobić, chodziły mi po głowie rogaliki ale w końcu wybrałam drożdżóweczki.
Są pyszne, pełne różnych smaków, długo zachowują świeżość. Możemy także je zamrozić na potem.


Przepis znaleziony w przepisach z gazety :-)

Zapraszam do wypróbowania :-)



Składniki:


  • 100 g cukru
  •  ćwiartka łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 1 jajko kurze
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka
  • 300 g gotowej masy makowej
  • 50 g szklanki płatków migdałów
  • 2 g łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 jajko do posmarowania


Wykonanie w Termomix:


Do naczynia wlac mleko i włożyć masło, podgrzać czas 1 min/ 37 st, obr.2. Następnie dodać jajko, 100 g cukru, sól, drożdże i mąkę i wyrobić ciasto czas 1 min/ Interwał.

Ciasto przełozyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Masę makową wymieszać kopystką ze skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.

Po dwóch godzinach ciasto przełozyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na cieńki placek owalny, posmarować połową masy, zawinąć jak roladkę, pokroić na kawałki - z jednej porcji wychodzi 14-16 części. 

Bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu i lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozbełtanym jajkiem. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.

Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczki.

Bułeczki pieczemy w 190 stopniach w nagrzanych piekarniku przez 25 minut.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Drożdżóweczki pyszne :-) polecam wypróbujcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że zrobiłaś drożdżówki i smakowały :-) dziękuje za komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.