Drożdżówki z makiem i skórką pomarańczową :-)
Zostało mi troszku masy makowej i tak się zastanawiałam co z nią zrobić, chodziły mi po głowie rogaliki ale w końcu wybrałam drożdżóweczki.
Są pyszne, pełne różnych smaków, długo zachowują świeżość. Możemy także je zamrozić na potem.
Przepis znaleziony w przepisach z gazety :-)
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 100 g cukru
- ćwiartka łyżeczki soli
- 80 g masła
- 1 jajko kurze
- 600 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mleka
- 300 g gotowej masy makowej
- 50 g szklanki płatków migdałów
- 2 g łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wlac mleko i włożyć masło, podgrzać czas 1 min/ 37 st, obr.2. Następnie dodać jajko, 100 g cukru, sól, drożdże i mąkę i wyrobić ciasto czas 1 min/ Interwał.
Ciasto przełozyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Masę makową wymieszać kopystką ze skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi.
Po dwóch godzinach ciasto przełozyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na cieńki placek owalny, posmarować połową masy, zawinąć jak roladkę, pokroić na kawałki - z jednej porcji wychodzi 14-16 części.
Bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekrojoną stroną do dołu i lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozbełtanym jajkiem. Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta.
Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczki.
Bułeczki pieczemy w 190 stopniach w nagrzanych piekarniku przez 25 minut.
Smacznego :-)
Drożdżóweczki pyszne :-) polecam wypróbujcie :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zrobiłaś drożdżówki i smakowały :-) dziękuje za komentarz :-)
OdpowiedzUsuń