Jajka nadziane pieczarkami :-)
Na śniadanie Wielkanocne były oczywiście jajka nadziane pieczarkami mojego Taty. Zawsze jak się spotykamy w rodzinnym gronie jajka królują na stole, pamiętam, że były robione zawsze. Jak jeszcze byłam dzieckiem już się pojawiały. To jest taki smak z dzieciństwa - Tata i jego nadziane jajka.
Polecam spróbujcie - są naprawdę pyszne :-)
Składniki:
- 5 jajek
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- majonez
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na pół twardo. Studzimy i obieramy.
Pieczarki obieramy i tarkujemy na tarce na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na łyżce oleju, dodajemy posiekaną drobną cebulę i dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, pieczarki mają się na patelni zrumienić delikatnie.
Jajka kroimy na pół wzdłuż, łyżeczką wyjmujemy żółtko do miski i rozdrabniamy widelcem, do żółtek dodajemy pieczarki z cebulą i majonez i sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy połówki białek. Dekorujemy majonezem i posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą.
Nam zostało trochę farszu - super smakuje jako pasta na kanapki.
Smacznego :-)
Pyszna klasyka. Zapraszam do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) pozdrawiam :-)
UsuńNie zapomnij zgłosić przepisu do akcji ;) Pozdrawiam
UsuńJuż jest :-):-):-) dzięki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam ten farsz��jest też przepyszny do smarowania chleba.
OdpowiedzUsuńOj tak jako pasta do chleba rewelacja :-):-):-)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMniam, ale apetyczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuń