Kus-kus z warzywami :-)
Danie wegetariańskie. Kasza kus-kus z warzywami :-) Bakłażan, papryka, cukinia i pomidor - pyszności. Danie na obiad, kolację, na drugie śniadanie do pracy, na wycieczkę. Na różne okazje.
Bardzo lubię robić dania z kaszy i to różnej :-) takie danie można zrobić także z kaszą jaglaną.
Składniki:
- 400 g kaszy kus-kus (1 opakowanie)
- 2 papryki czerwone
- 2 pomidory
- 2 małe cukinie
- 1 bakłażan
- szklanka pestek słonecznika
- sól, pieprz
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą 0,5 cm ponad wysokość kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.
Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidorki. Zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby wody dolewamy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik, świeżą bazylię siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.
Smacznego :-)
Uwielbiam kuskus z takimi warzywkami :) Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńDzięki Klaudio. Ja kuskus uwielbiam :-)
UsuńMniam! Pychota!
OdpowiedzUsuńAgnieszko polecam :-) danie pyszne i zdrowe, super na drugie śniadanie lub obiad do pracy :-)
Usuń