Mielone...mielone :-)
Lubicie mielone... ja lubię, ale zawsze wymyślam jakąś modyfikacje, aby nie było nudno
Tym razem taka propozycja :-) wyszły pyszne :-) polecam. Zróbcie na obiad i zaskoczcie nim bliskich :-)
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 250 g łopatki wieprzowej
- 200 g wołowiny
- 200 g karkówki
- 250 g pieczarek
- 100 g ryżu paraboild
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa uniwersalna z TM
- zioła - oregano, bazylia, tymianek świeże lub suszone
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko i bułka tarta do panierowania kotletów
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wkładamy najpierw łopatkę i mielimy czas 20 sek, obr. 4-5. Odkładamy do miseczki. Następnie dodajemy wołowinę i karkówkę i też mielimy czas 20 sek, obr. 4-5. Dodajemy do miseczki.
Następnie wkładamy pieczarki i cebulę i miksujemy czas 5 sek, obr.3.
Pieczarki z cebulką podsmażamy na łyżce oleju na patelni.
Ryż gotujemy w koszyczku - do naczynia wlewamy wodę 1 litr, zawieszamy koszyczek i wsypujemy do niego ryż, gotujemy 25 minut w 100 stopniach, obr.1.
Jeżeli nie chcemy podsmażać pieczarek możemy je ułożyć na przystawce Varoma
i podczas gotowania ryżu one nam się też uduszą.
Następnie wyjmujemy koszyczek z ryżem i wylewamy wodę. Do naczynia wkładamy zmielone mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy, sól i pieprz oraz zioła i mieszamy czas 20 sek, obr.3 - pomagamy sobie kopystką.
Następnie dodajemy ryż i pieczarki i mieszamy już samą kopystką przy włączonym urządzeniu na poz.1.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
Podajemy z surówką lub ryżem :-)
Kotleciki możemy także przygotować z mięsa drobiowego :-)
Takie kotleciki możecie przygotować także bez pomocy termomixa, musicie mieć tylko zmielone mięsko - poproście sprzedawczynię w sklepie, aby Wam zmieliła.
Pieczarki z cebulką podsmażcie na patelni. Ryż ugotujcie normalnie w garnku, wymieszajcie wszystko ręcznie i usmażcie kotleciki.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.