Paszteciki z mięsem i pieczarkami :-)
A może macie ochotę na paszteciki ??? Pyszne z nadzieniem mięsno - pieczarkowym.
Super smakują z czerwonym barszczem :-)
Przepis wygrzebany z zeszytu Mamuni :-) Dziękuje kochana :-)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 dag drożdży
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru
- 130 g ciepłego mleka
- 3 łyżki oleju
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 300 g filetu z kurczaka
- 2 cebule,
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz
Wykonanie w Termomix:
Farsz:
Pieczarki obrać i włożyć do naczynia podzielone na dwie części po 250 g, zmiksować obr.poz.3, czas 5 sek. Tak samo postepujemy z cebulą. Pieczarki
i cebulę przełożyć na patelnię, wlać olej i dusić.
Następnie do naczynia włożyć kawałki pokrojonego mięsa drobiowego, zmiksować obr.poz.4, czas 15 sek.
Przełożyć na patelnię do pieczarek i dusić, przyprawić i przestudzić. Dodać jajko i wymieszać.
Ciasto:
Do naczynia włożyć wszystkie składniki, wyrobić obr.poz. Interwał, czas 1 minuta.
Ciasto wyłozyć na wysypana maką stolnicę i rozwałkować. Rozwałkowany placek w kształcie prostokątno-owalnym posypać mąką i rozprowadzić na całej powierzchni farsz, zwinąć roladkę i pokroić nożem na kawałki, wychodzi 16-18 sztuk, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny, następnie posmarować rozmąconym białkiem, które nam zostało.
Każdy pasztecik przycisnąć na środku tępą stroną noża, nadając mu lekko spłaszczony kształt.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia.
Podawać same lub z czerwonym barszczem.
Smacznego :-)
Te paszteciki są wyśmienite , często je robię , dzięki za przepis Marzenko :)
OdpowiedzUsuńMiło mi Ilonko :-) dziękuje za komentarz :-)
OdpowiedzUsuń