Pieczone mięska na kanapki :-)
Od dawna już nie kupuje szynek w sklepach. Tam rzadko można znaleźć coś zdrowego. Robię je sama w domu i są pyszne i długo świeże. Jak to się mówi - wiem co jem.
Zapraszam do wypróbowania mojej propozycji :-)
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 2 filety z kurczaka
- olej - 3 łyżki
- przyprawa do kurczaka
- suszone oregano, bazylia, majeranek
- słodka mielona papryka
- pieprz
- sól
- pół łyżeczki curry
- szczypta czubricy czerwonej
Wykonanie:
Schab i filet myjemy i osuszamy. W miseczce wlewamy trzy łyżki oleju i dodajemy przyprawy, ma nam wyjść dość gęsta marynata.
Smarujemy nią mięso ze wszystkich stron i chowamy do pojemnika na noc do lodówki.
Następnie układamy mięsa w brytfance lub żaroodpornym naczyniu z pokrywką i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni, grzanie góra dół. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni grzanie - termoobieg. Musimy w miedzy czasie przełożyć mięsa na drugą stronę, aby ładnie i równomiernie się przyrumieniły.
Jak odkryjemy pokrywkę i zauważymy dużo płynu w naczyniu należy się go pozbyć zostawiając niewielką ilość na dnie.
Po upieczeniu mięsa odkładamy do wystudzenia. Mięsa muszą odpocząć.
Kroimy na plastry i jemy na kanapki lub z sosami, musztardą, chrzanem.
Smacznego :-)
Mięsko przepyszne :-) zrobiłam schabik :-) rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Haniu :-) i bardzo się cieszę, że mięsko smakuje. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie , napewno wypróbuję .
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :-) są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTen przepis na pewno zrobię w swojej kuchni!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
http://blondynkagotuje.blogspot.com/
Dziękuje Magdo :-) polecam także roladę z indyka :-) dziękuje za komentarz i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje Olu :-) polecam, na kanapki rewelacja :-)
UsuńLubię takie domowe mięsa. My często robimy w taki sposób filet z indyka :)
OdpowiedzUsuńJa także robię tak filety z kurczaka :-) w ogóle to takie domowe pieczone na kanapki są najlepsze :-)
UsuńWyglądają pysznie, domowe są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńRacja Ewo :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńJa też rzadko kupuję wędlinę, wolę sama ją piec:) Wybieram szynkę, schab i pierś z indyka. Twoje mięsko wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) masz rację te ze sklepu niech się schowają, domowe przede wszystkim :-)
UsuńTez takie lubię :)
OdpowiedzUsuńUrszulo smak i zdrowie przede wszystkim. Pozdrawiam :-)
Usuń