Ptysie :-) takie pyszne :-)




Zapraszam Was kochani na ptysie, takie malutkie i pyszne z cytrynowym lukrem.
Przepis przepisałam kiedyś z książki Katarzyny Michalak i zrobiłam. Wyszły rewelacyjne w smaku :-)
Możecie je nadziać wszystkim - ja tak na szybko nadziałam kremem karpatka i zrobiłam mocno cytrynowy lukier :-) mniam....

Zachęcam do wypróbowania :-)



Składniki:

  • 250 g wody
  • 120 g masła
  • 230 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 krem karpatka
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Wykonanie w Termomix:


Do naczynia wlać wodę i włożyć masło, podgrzać czas 3min,30sek/ temp.90 st/ obr.1. Następnie dodać mąkę i wymieszać czas 2 min/ obr.3. Otworzyć naczynie
i zostawić do wystudzenia na 5 minut. Następnie przy włączonym urządzeniu obr.3 wbijać kolejno jajka - 1min30sek.

Na wyłożonej papierem blaszce wykładać po łyżce (można łyżką albo szprycą) ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze przez 15 minut. 

Z podanej porcji wychodzi 16-18 ptysiów.

Ugotować krem karpatkę według przepisu na opakowaniu, przestudzić, włożyć do naczynia, dodać 120 g miekkiego masła i cukier waniliowy i wymieszać czas 1 min/ obr.3.

Upieczone ptysie przekroić na pół, nałożyć krem, złożyć i polukrować, posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Można zamiast kremu karpatka zrobić bitą śmietanę.

Lukier - sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder, dodajemy cukier puder do soku i mieszamy tak dużo i tak długo, aż powstanie nam gesty lukier :-)

Smacznego :-)





Komentarze