Ptysie :-) takie pyszne :-)
Zapraszam Was kochani na ptysie, takie malutkie i pyszne z cytrynowym lukrem.
Możecie je nadziać wszystkim - ja tak na szybko nadziałam kremem karpatka i zrobiłam mocno cytrynowy lukier :-) mniam....
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 250 g wody
- 120 g masła
- 230 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 krem karpatka
- 120 g miękkiego masła
- 1 cukier waniliowy
- sok z cytryny
- cukier puder
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wlać wodę i włożyć masło, podgrzać czas 3min,30sek/ temp.90 st/ obr.1. Następnie dodać mąkę i wymieszać czas 2 min/ obr.3. Otworzyć naczynie
i zostawić do wystudzenia na 5 minut. Następnie przy włączonym urządzeniu obr.3 wbijać kolejno jajka - 1min30sek.
Na wyłożonej papierem blaszce wykładać po łyżce (można łyżką albo szprycą) ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 220 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszyć piekarnik do 170 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.
Z podanej porcji wychodzi 16-18 ptysiów.
Ugotować krem karpatkę według przepisu na opakowaniu, przestudzić, włożyć do naczynia, dodać 120 g miekkiego masła i cukier waniliowy i wymieszać czas 1 min/ obr.3.
Upieczone ptysie przekroić na pół, nałożyć krem, złożyć i polukrować, posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą. Można zamiast kremu karpatka zrobić bitą śmietanę.
Lukier - sok wyciśnięty z połowy cytryny i cukier puder, dodajemy cukier puder do soku i mieszamy tak dużo i tak długo, aż powstanie nam gesty lukier :-)
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.