Rogaliki z szynką i serem :-)
Zawsze robiłam rogaliki z marmoladą, nutellą, jabłkiem czyli na słodko. Ale wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić rogaliki z innym nadzieniem - szynką i serem.
Możemy także zrobić nadzienie z pieczarek, kapusty z grzybami, mięsem i marchewką z groszkiem - co lubimy, możliwości jest wiele.
Ja Was dzisiaj zapraszam na pyszne rogaliki w innym wydaniu, bardzo pyszne, super nadające się na imprezkę w gronie znajomych lub grilla.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 250 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 420 g mąki pszennej typ 550
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- 1 łyżeczka przyprawy pomidorki z bazylią po posypania rogalików
- 100 g sera żółtego gouda
- 150 g szynki drobiowej
- 1 czerwona papryka
- 1 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM
- 1 łyżeczka suszonych ziół - oregano,bazylia
- 2 łyżki ketchupu
- 30 g miękkiego masła
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wkładamy w kolejności - wodę, drożdże, cukier, sól, kurkumę,masło miękkie i mąkę i wyrabiamy ciasto czas 1,30 poz. Interwał. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Farsz - ser żółty miksujemy w TM - czas 10 sek, obr,4. Do miseczki wsypujemy starty ser, paprykę i szynke kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy przyprawę uniwersalną i suszone zioła oraz ketchup i mieszamy.
Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy każdą część na podsypanej mąką stolnicy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdą część po łyżeczce farszu i zwijamy rogaliki. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta.
Z podanej porcji powinniśmy uzyskać 24 rogaliki.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy rogaliki i smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawą ( u mnie pomidorki suszone z bazylią) - można także posypać makiem, sezamem, siemieniem lnianym lub innymi przyprawami.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra dół przez 25 minut.
Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku, gdy chcemy dłużej przechować to chowamy je do lodówki lub mrozimy.
Rogaliki super smakują jako drugie śniadanie, przekąska, dodatek na imprezkę do piwa, na piknik lub do zabrania w podróż :-)
Możemy także przygotować szybką wersję nakładając na każdy trójkącik ciasta ketchup, plasterek szynki, sera i kawałek papryki i posypując przyprawami i zawinąć rogalik :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.