Rogaliki z szynką i serem :-)



Zawsze robiłam rogaliki z marmoladą, nutellą, jabłkiem czyli na słodko. Ale wpadł mi do głowy pomysł, aby zrobić rogaliki z innym nadzieniem - szynką i serem.
Możemy także zrobić nadzienie z pieczarek, kapusty z grzybami, mięsem i marchewką z groszkiem - co lubimy, możliwości jest wiele.


Ja Was dzisiaj zapraszam na pyszne rogaliki w innym wydaniu, bardzo pyszne, super nadające się na imprezkę w gronie znajomych lub grilla.

Zachęcam do wypróbowania :-)



Składniki:


  • 250 g letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 420 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidorki z bazylią po posypania rogalików
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 150 g szynki drobiowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM
  • 1 łyżeczka suszonych ziół - oregano,bazylia
  • 2 łyżki ketchupu
  • 30 g miękkiego masła



Wykonanie w Termomix:



Do naczynia wkładamy w kolejności - wodę, drożdże, cukier, sól, kurkumę,masło miękkie i mąkę i wyrabiamy ciasto czas 1,30 poz. Interwał. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Farsz - ser żółty miksujemy w TM - czas 10 sek, obr,4. Do miseczki wsypujemy starty ser, paprykę i szynke kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy przyprawę uniwersalną i suszone zioła oraz ketchup i mieszamy.

Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy każdą część na podsypanej mąką stolnicy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdą część po łyżeczce farszu i zwijamy rogaliki. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. 

Z podanej porcji powinniśmy uzyskać 24 rogaliki.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy rogaliki i smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawą ( u mnie pomidorki suszone z bazylią) - można także posypać makiem, sezamem, siemieniem lnianym lub innymi przyprawami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra dół przez 25 minut.

Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku, gdy chcemy dłużej przechować to chowamy je do lodówki lub mrozimy.

Rogaliki super smakują jako drugie śniadanie, przekąska, dodatek na imprezkę do piwa, na piknik lub do zabrania w podróż :-)

Możemy także przygotować szybką wersję nakładając na każdy trójkącik ciasta ketchup,  plasterek szynki, sera i kawałek papryki i posypując przyprawami i zawinąć rogalik :-)

Komentarze