Rolada faszerowana :-)
Taką roladkę zrobiłam razem z Mamą na kanapki. Mój Tato robi podobną, ale ze schabu.
Więc my zrobiłyśmy z indyka.
Wyszła pyszna :-) nie jest sucha i bardzo aromatyczna dzięki rozmarynowi.
Super dodatek na kanapki czy jako samodzielna przekąska :-)
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1 kg indyka ( najlepiej jak mamy polędwiczkę, ale może być i pierś )
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- przyprawa do indyka
- sól i pieprz
- 30 dag sera żółtego wędzonego
- 3 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
Polędwiczkę z indyka rozbić delikatnie na płat. Przyprawić przyprawą do indyka i zostawić na noc
w lodówce. Następnie przyprawić solą i pieprzem.
Pieczarki zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na łyżce oleju.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na płat indyka położyć ser żółty i pieczarki z cebulą. Zwinąć mocno jak roladę. Zawiązać sznurkiem, aby się nie rozwinęła. W razie potrzeby możemy jeszcze spiąć wykałaczkami. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Piec w naczyniu z przykryciem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
Można na koniec odkryć i podpiec jeszcze 5 minut z termoobiegiem.
Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Smacznego :-)
Rolada wygląda smakowicie. Wypróbuje. Ania
OdpowiedzUsuńDziękuje :-) polecam wypróbuj :-) jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńOczywiście próbowałem była przepyszna. Smaczku nadaje dodany żółty ser. Polecam pychotka.
OdpowiedzUsuńDzięki Areczku :-):-):-)
OdpowiedzUsuńMmm, rolada wygląda cudnie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) polecam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńTakiej rolady jeszcze nie robiłam. Podoba mi się ten przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest pyszna :-)
UsuńTa rolada wygląda wprost obłędnie...i od tego pieczarki, musiała smakować bosko!
OdpowiedzUsuńPolecam Martuś jest rewelacyjna w smaku :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
Usuń