Ryba po grecku :-)
Przepis jeszcze świąteczny. Pyszna i ulubiona ryba po grecku. Przepis mam od wielu już lat od mojej koleżanki Asi :-). Próbowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.
Spróbujcie koniecznie :-)
Składniki:
- 1 kg filetu z ryby ( ja dałam morszczuka bez glazury)
- 5 dużych marchewek
- 3 cebule
- duży koncentrat pomidorowy
- kawałek pora
- olej
- ocet
- przyprawy - sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- mąka do obtaczania ryby
Wykonanie:
Rybę odmrażamy, przyprawiamy przyprawą do ryby. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na łyżce oleju, marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do cebuli, dodać pokrojony w kostkę por. Wszystko zalać szklanką wody
i dusić pod przykryciem do miękkości.
W kubku rozrobić koncentrat z solą i pieprzem, octem (ja dałam łyżkę) i dodać do uduszonych warzyw, wymieszać i jeszcze przyprawić do smaku.
W pojemniku ułożyć warstwę marchewki, rybę, warstwę marchewki, rybę i warstwę marchewki.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-)
Rybka pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńPróbowałem pychotka, o dziwo ogromne powodzenie miał farsz. Polecam.
OdpowiedzUsuńNo :-) farsz jest najlepszy :-):-):-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie:) jak duży ma być to koncentrat. to moja pierwsza ryba po grecku więc chce zeby wyszła jak najlepsza:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj :-) taki co ma około 400 g :-) lub dwa małe po 200 g np. Pudliszek :-) życzę miłego gotowania i smacznego :-)
Usuń