Ryba po grecku :-)



Przepis jeszcze świąteczny. Pyszna i ulubiona ryba po grecku. Przepis mam od wielu już lat od mojej koleżanki Asi :-). Próbowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.


Spróbujcie koniecznie :-)



Składniki:


- 1 kg filetu  z ryby ( ja dałam morszczuka bez glazury)
- 5 dużych marchewek
- 3 cebule
- duży koncentrat pomidorowy
- kawałek pora
- olej
- ocet
- przyprawy - sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- mąka do obtaczania ryby


Wykonanie:

Rybę odmrażamy, przyprawiamy przyprawą do ryby. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni na oleju na złoty kolor.

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na patelni na łyżce oleju, marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do cebuli, dodać pokrojony w kostkę por. Wszystko zalać szklanką wody 
i dusić pod przykryciem do miękkości.

W kubku rozrobić koncentrat z solą i pieprzem, octem (ja dałam łyżkę) i dodać do uduszonych warzyw, wymieszać i jeszcze przyprawić do smaku.

W pojemniku ułożyć warstwę marchewki, rybę, warstwę marchewki, rybę i warstwę marchewki.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :-)



Komentarze

  1. Rybka pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbowałem pychotka, o dziwo ogromne powodzenie miał farsz. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. No :-) farsz jest najlepszy :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie:) jak duży ma być to koncentrat. to moja pierwsza ryba po grecku więc chce zeby wyszła jak najlepsza:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) taki co ma około 400 g :-) lub dwa małe po 200 g np. Pudliszek :-) życzę miłego gotowania i smacznego :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.