Tarta gruszkowo - migdałowa :-)
Zapraszam na pyszną tartę gruszkowo - migdałową. Ciasto jest rewelacyjne w smaku, idealne do popołudniowej kawki.
Przepis mam od mojej ukochanej Babci :-) bardzo jej dziękuję za tak wspaniały przepis :-)
Składniki:
Ciasto:
- 50 g migdałów
- 170 g maki tortowej
- 150 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszu do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
Nadzienie:
- 4 gruszki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cukru
- garść rodzynek
- 50 g płatków migdałowych
Kruszonka:
- 1/3 ciasta
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie w Termomix:
Do naczynia wkładamy migdały i miksujemy czas 10 sek. obr.6. Następnie wsypujemy mąki, proszek, jajko, cukier waniliowy, sól i zimne masło.
Wyrabiamy czas 20 sek, obr. 3-4. Pomocna jest kopystka. Nastepnie 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę do tatry, wylepiamy również boki tarty.
Układamy pokrojone na kawałki gruszki razem ze skórką, sypiemy przyprawę do piernika, cukier, rodzynki i migdały. Pozostałą 1/3 część ciasta mieszamy
z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.
z płatkami migdałowymi dłońmi i rwiemy na kawałeczki na gruszki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.
Można podawać z lodami, posypaną cukrem pudrem lub lukrem - łyżka mleka, sok z połowy cytryny, cukier puder, mieszamy i dodajemy tyle cukru pudru aż zrobi się gęsty lukier.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.