Bigos z młodej kapusty:-)
Tak mi się spodobała gra w zielone, że kolejnym daniem wiosennym jest bigos. Pełen warzyw, zdrowy i pyszny. Nie zawiera mięsa tylko pyszną marchewkę, pieczarki i koperek. Jest daniem lekkim i pasującym do pory roku jaką mamy :-)
Wypróbujcie właśnie teraz, gdy kapusta jest młoda :-) zapraszam :-)
Składniki:
- 3 małe główki młodej kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 5 marchewek
- sól i pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 2 pęczki świeżego koperku
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, kulki pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i chwilkę jeszcze dusimy. Dodajemy do kapusty.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i doprawiamy solą i pieprzem, oraz dodajemy ketchup pikantny.
uwielbiam :) też gościł u mnie w weekend :)
OdpowiedzUsuńMarto ja też go często robię jak jest młoda kapucha :-) pozdrawiam :-)
UsuńŚlinka leci. Dawno nie jadłam, muszę zrobić... :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)
Witaj Kasiu. Oj to koniecznie musisz zrobić :-) pozdrawiam :-)
UsuńTakiego nie jadłam ,kiedyś tylko z cukinią w ilości oszałamiającej i był pyszny .
OdpowiedzUsuńOj to polecam bo jest pyszny :-) a z cukinią nie jadłam jeszcze :-) ciekawe połączenie :-)
OdpowiedzUsuńMniam, lubię taki :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię takie dania, pyszne, zdrowe i proste w wykonaniu :-)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie każdy lubi bigos zwłaszcza z młodej kapusty, rzeczywiście łatwe danie, a można dobrze się najeść.
OdpowiedzUsuńWitaj :-) tak pyszne a proste danie :-) smakuje zawsze :-)
Usuń