Drożdżówki z twarogiem i z marmoladą :-)




Specjalnie dla mojego Taty ( jest ich wielkim fanem ) zrobiłam te buły. Nadziałam twarożkiem i marmoladą. Wyszły pyszne, chrupiące :-) Nadają się na drugie śniadanie dla dziecka, na imprezę lub na piknik czy wycieczkę. 
Możecie nadziać je czym lubicie - makiem, nutellą lub masą krówkową i posypać orzechami.

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

  • 100 g cukru
  •  ćwiartka łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 1 jajko kurze
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 50 g gęstego jogurtu np. bałkańskiego
  • 30 g cukru
  • 60 g rodzynek, żurawiny
  • 250 g marmolady różanej
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania 
  • cukier trzcinowy do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, rozbełtane jajko, rozpuszczone masło, cukier i mleko lekko podgrzane z wymieszanymi w nim drożdżami. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. 

W miseczce rozgniatamy widelcem twaróg z jogurtem, cukrem i dodajemy rodzynki. Mieszamy.

Na stolnicy wysypanej mąką wykładamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Rozwałkowujemy najpierw jedną na owalny cienki placek. Rozsmarowujemy na nim farsz twarogowy i zwijamy jak roladę. Kroimy na kawałki - 14-16 części. Przekładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy delikatnie dłońmi. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Z drugą częścią postępujemy tak samo, smarujemy marmoladą różaną lub inną, gęstym dżemem, posypujemy wiórkami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra-dół przez 20-25 minut do zarumienienia.

Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczek. Drożdżówki możemy także mrozić.

Smacznego :-)




Przygotowanie w Thermomix :-)


Do naczynia wlać mleko i włożyć masło, podgrzać czas 1 min/ 37 st, obr.2. Następnie dodać jajko, 100 g cukru, sól, drożdże i mąkę i wyrobić ciasto czas 1 min/ Interwał.

Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Naczynie umyć. Do naczynia włożyć twarożek, jogurt i cukier zmiksować czas 20 sek, obr.2.

Po dwóch godzinach ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na cienki placek owalny, posmarować twarożkiem i posypać rodzynkami, zawinąć jak roladkę, pokroić na kawałki - z jednej porcji wychodzi 14-16 części.

Bułeczki układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem trzcinowym.

Tak samo zrobić z drugą porcją ciasta, posmarować marmoladą i posypać wiórkami.

Z podanych składników wychodzi 28-32 bułeczki.

Bułeczki pieczemy w 190 stopniach w nagrzanych piekarniku przez 20-25 minut.

Smacznego :-)












Piknik majowy Na majówkę



http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/04/rozdanie-candy-konkurs.html

Komentarze

  1. takie drożdżówki na pewno bym zabrała na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Marto :-) polecam są pyszne :-) pozdrawiam i dziękuje za komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witaj Marzenko odwiedizlam cię bo poczulam zapach drożdżówek :)
    muszę zrobić,a tym czasem zapraszam do siebie
    kuchniamaryny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Aguś u mnie :-) wypróbuj koniecznie bo są rewelacyjne :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ślimaczki, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Twoje wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się spodobał ten przepis. Ciasto nie jest trudne do wykonania. Po upieczeniu, ślimaczki wyglądają baaaaardzo dobrze. Trudno mi się zdecydować, który farsz bardzoej mi odpowiada. Pewnie, oba są dobre, ale ostatecznie wybieram - farsz serowy !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu polecam bo buły są pyszne. A nadziewam wszystkim :-) nawet na wytrawnie są pyszne. Ciasto jest tak dopracowane, że ze wszystkimi nadzieniami się sprawdza :-) pozdrawiam :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.