Gulasz w kociołku :-)
Zostaje Wam czasami jedzenie po grillu ??? Mi bardzo często :-) co wtedy robię - gulasz na drugi dzień. Nic się nie marnuje a smak jest obłędny. Wrzucamy wszystko co nam zostało, mięso, szaszłyki, kiełbasę :-) Ja swój zrobiłam w kociołku na grillu ale możecie go zrobić w zwykłym garnku na gazie.
Polecam wypróbujcie. Doznania smakowe niezapomniane :-)
Moja propozycja podania z pieczonymi ziemniakami i surówką z selera :-) Pyszności :-)
Składniki:
- mięso z grilla (co nam zostało)
- szaszłyki
- kiełbasa
dodatkowo:
- 5 kromek chleba
- dwie papryki czerwone
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz, zioła - bazylia, tymianek, majeranek
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
Wykonanie:
Do kociołka wkładamy chleb, wrzucamy na niego ziele i listki laurowe, majeranek. Wrzucamy wszystko co nam zostało z grilla. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulkę, czosnek i paprykę
i dusimy chwilkę z przyprawami. Ja daje dużo ziół - jak mam to świeże a jak nie to suszone.
i dusimy chwilkę z przyprawami. Ja daje dużo ziół - jak mam to świeże a jak nie to suszone.
Dodajemy do kociołka na mięso i zalewamy wodą. Zamykamy i wkładamy na grilla na 1,5 godziny, aby się dusiło, w między czasie mieszamy kilka razy.
Smacznego :-)
Super pomysł na pewno spróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMichał
A tak właściwie to po co ten chleb? 🤔
OdpowiedzUsuńA po to aby wyszło pysznie i wyszedł gęsty sosik 😃
UsuńSuper pomysl - sprubuje, sporo mi zostalo i nie mialem pojecia jak to wykorzystac - Dzieki.
OdpowiedzUsuńFajne przepisy
OdpowiedzUsuńMięso z grilla to kwintesencja smaku i przyjemności. Zapach lata i wspólnego spędzania czasu.
OdpowiedzUsuń