Makaron na zielono z młodą kapustą :-)
Jak już wiecie lubię makaron i lubię kolor zielony. Zapraszam Was dzisiaj na pyszne i wiosenne danie, pełne witamin i pożywne :-) Jest to makaron pełnoziarnisty z młodą kapustą, pieczarkami, marchewką i dużą ilością koperku.
Pogoda za oknem się poprawiła, nie pada i zrobiło się cieplej.
I wszystko dookoła jest pięknie zielone :-).
Dzisiaj jest mi po prostu zielono :-) zapraszam :-)
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- sól i pieprz
- 1 liście laurowe
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 1 duży pęczek świeżego koperku
- opakowanie makaronu pełnoziarnistego
- natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liść laurowy, kulki pieprzu. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
W tym czasie pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na patelni, pod koniec dodajemy pokrojoną cebulkę i chwilkę jeszcze dusimy. Dodajemy do kapusty.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente (czyli na pół twardo, ponieważ taki jest najbardziej zdrowy dla naszego organizmu), odcedzamy i dodajemy do kapusty.
Mieszamy, przekładamy do misek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :-)
Dziękuje za udział w akcji :) pomysł bardzo ciekawy, takie ala łazanki tylko bardziej zmodyfikowane ;-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Ewo :-) cieszę się, że pomysł się spodobał :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńTo było czadowe!! Kto ten przepis wypróbuje ten zrozumie jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuje Areczku :-)
Usuńa ze zwykłym makaronem też będzie smakować?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Smakuje z każdym :-)
UsuńAle świetny przepis z makaronem. Nie dość, ze szybki to wygląda na bardzo smaczny. Koniecznie muszę go przygotować. uwielbiam dania z makaronu.
Usuń