Naleśniki z truskawkami :-)
Bardzo lubię truskawki - są to moje najukochańsze owoce. Jak jest na nie pora to jem je cały czas i robię różne dania z ich wykorzystaniem.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
Na ciasto:
- 500 ml mleka
- 500 ml wody gazowanej
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 2 jajka
Na farsz:
- 500 g twarogu
- 1 duży jogurt
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 500 g truskawek
Wykonanie:
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i miksujemy, aż składniki się połączą.
Na patelni smażymy naleśniki (bez tłuszczu).
Do miski wkładamy składniki na farsz ( cały twaróg i połowę jogurtu ) - oprócz truskawek
i gnieciemy widelcem. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki.
Do masy twarogowej dodajemy kilka pokrojonych truskawek (ok. połowy) i mieszamy.
Z pozostałych truskawek i jogurtu robimy sos - miksujemy blenderem. Ja do sosu nie dawałam cukru, ale jak ktoś woli słodkie to może dodać cukier.
Na każdy naleśnik wkładamy łyżkę masy i zawijamy. Polewamy sosem.
Oczywiście naleśników wychodzi więcej, pozostałe naleśniki wypełniamy ulubionym dżemem -
u mnie były powidła :-) zresztą mój ulubiony dżem.
u mnie były powidła :-) zresztą mój ulubiony dżem.
Smacznego :-)
Zapachniało latem, dzisiaj miałam z powidłami śliwkowymi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Witaj. Oj tak pachnie chociaż deszcz dzisiaj za oknem :-) dziękuje za odwiedziny i zajrzę również do Ciebie. Pozdrawiam serdecznie :-)
Usuńbardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMarto było bardzo pysznie :-):-):-) pozdrawiam :-)
UsuńPomysł na nadzienie do naleśników fajny, tylko ten sos... wszędzie go pełno i niestety nie wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńWitaj. Nawet nie wiem jak masz na imię, a szkoda. Może i sosu pełno i nie wygląda apetycznie ale dla mnie jest pysznie. Można zrobić i bez sosu, ale cały smak to właśnie sos. Dla mnie ważny jest smak :-) a na drugim miejscu wygląd :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Usuń