Placuszki z twarogu :-)
U mnie dzisiaj placki z twarogu, lekkie i smaczne :-) posypane cukrem pudrem :-) mniam pycha.
Masz ochotę ? Zapraszam do zrobienia, szybko i łatwo i bardzo smacznie :-)
Składniki:
- 400 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym stopniowo dodajemy twaróg cały czas miksując. Dodajemy mąkę i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.
Smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni - kładziemy po łyżce ciasta i lekko spłaszczamy, smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.
Gotowe placki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Wykonanie w Thermomix:
Do naczynia zakładamy motylek, wkładamy białka ze szczyptą soli i ubijamy pianę czas 4 min/ obr.3-4. Pianę odkładamy do innego pojemniczka. Motylek zdejmujemy.
Nie myjemy naczynia, wkładamy żółtka z cukrem i mieszamy czas 30 sek/ obr.3. Następnie dodajemy twaróg i cukier waniliowy i mieszamy czas 40 sek/ obr.3. Następnie dodajemy mąkę
i mieszamy czas 30 sek/ obr.3. Dodajemy do naczynia pianę z białek i mieszamy delikatnie kopystką.
i mieszamy czas 30 sek/ obr.3. Dodajemy do naczynia pianę z białek i mieszamy delikatnie kopystką.
Nakładamy na patelnie polaną delikatnie olejem po łyżce ciasta lekko spłaszczając i smażymy na średnim ogniu do zarumienienia. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
też bym z chęcią je zjadła :) a dawno nie robiłam placuszków żadnych :) smakowite :)
OdpowiedzUsuńPolecam Marto :-):-):-) są bardzo delikatne i pyszne :-):-):-) miały być jeszcze na wierch truskawki ale wszystkie zjedliśmy wcześniej :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńJa też Ewo :-):-):-) są pyszne :-) pozdrawiam :-)
Usuńbardzo lubię!
OdpowiedzUsuńWitaj Marto :-) ja też uwielbiam :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper,że podana jest wersja na Termomix.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSłaby przepis. Przypala się od spodu a z wierzchu płynne
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciu wychodzą. Trzeba smażyć je zatem na mniejszym ogniu aż się zetną i dopiero przewrócić. Placki tego typu ogólnie nie smaży się na wysokiej temperaturze. Ja je robię często i zawsze wychodzą. Spróbuj jeszcze raz tylko daj mniejszy ogień pod patelnią. Pozdrawiam serdecznie. Marzena
Usuń