Rolada faszerowana po raz drugi :-)
Tak mi posmakowała rolada z indyka, że postanowiłam zrobić ją ponownie, zmienić tylko farsz.
Rolada wyszła bardzo dobra, nie spodziewałam się, że aż tak będzie mi smakowała. Zresztą nie tylko mnie :-)
Zapraszam Was do zrobienia :-) zdrowo, smacznie i kolorowo :-)
Składniki:
- 1 kg indyka ( najlepiej jak mamy polędwiczkę, ale może być i pierś )
- 30 dag pieczarek
- przyprawa do indyka
- sól i pieprz
- 30 dag sera żółtego edamskiego
- 2 małe papryczki podłużne lub jedna duża (kupiłam w Lidlu)
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 ogórki kiszone
- łyżeczka suszonego rozmarynu
Wykonanie:
Polędwiczkę z indyka rozbić delikatnie na płat. Przyprawić przyprawą do indyka i zostawić na noc
w lodówce. Następnie przyprawić solą i pieprzem i rozmarynem.
Pieczarki zetrzeć na tarce, paprykę drobno posiekać i podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na płat indyka położyć ser, ogórki i pieczarki z papryką. Zwinąć mocno jak roladę. Zawiązać sznurkiem, aby się nie rozwinęła. W razie potrzeby możemy jeszcze spiąć wykałaczkami. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu.
Piec w naczyniu z przykryciem przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.
Można na koniec odkryć i podpiec jeszcze 5 minut z termoobiegiem.
Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Zrobiłam. Wyszła pyszna i będę ją robiła na kanapki :-) dziękuje za pyszny przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i cieszę się, że smakowała :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna rolada
OdpowiedzUsuńMarzenko wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Fajnie, że drobiowa bo tylko takie mięsko jadam. :P
OdpowiedzUsuńPyszna rolada Marzenko :)
OdpowiedzUsuń