Serniczek z kokosem :-)
Witajcie. Dzisiaj szybki przepis na serniczek, na prośbę Marty :-) Zdjęcie będzie wstawione
w późniejszym terminie :-). Sernik jest pyszny, wilgotny, dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od mojej koleżanki z pracy i wypróbowało go już wiele osób i jest zachwyconych smakiem.
w późniejszym terminie :-). Sernik jest pyszny, wilgotny, dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis dostałam od mojej koleżanki z pracy i wypróbowało go już wiele osób i jest zachwyconych smakiem.
Polecam serdecznie :-) i smacznie :-)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g margaryny
- 1 jajko, 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sera twarogowego w wiaderku
- 300 g cukru,
- 2 jajka, 3 żółtka,
- 120 ml oleju
- 1 cukier waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 4 łyżki skórki pomarańczowej,
- 100 g rodzynek,
- 100 g wiórek kokosowych
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do miski włożyć mąkę, posiekaną margarynę, jajko i żółtko i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą, ciasto wyłożyć na blaszkę
i rozprowadzić palcami na całej powierzchni.
i rozprowadzić palcami na całej powierzchni.
Do dużej miski włożyć jajka i żółtka, cukier i cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Budynie wymieszać z mlekiem w osobnej misce. Do masy jajecznej przy włączonym mikserze wlać olej, dodawać ser i na końcu wlać budynie. Masa jest dość rzadka.
Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, zamieszać łyżką i wylać na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i wstawić ciasto na 1 godzinę - nie można zaglądać do piekarnika podczas pieczenia, grzanie góra-dół.
Pod koniec pieczenia przygotować kokos - cztery białka, które nam zostały włożyć do naczynia
i zmiksować na sztywną pianę, dodać 4 łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej, dodać kokosu
i wymieszać delikatnie łyżką.
i zmiksować na sztywną pianę, dodać 4 łyżeczki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej, dodać kokosu
i wymieszać delikatnie łyżką.
Po godzinie pieczenia sernik wyjąć z piekarnika i posmarować go pianą z kokosem i piec ponownie przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciasto jest bardzo smaczne i mokre. Dosłownie rozpływa się w ustach.
Smacznego :-)
znam ten przepis :) moja mama go piekła swojego czasu :) dziękuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Marto :-) to jest mój ulubiony sernik :-)
OdpowiedzUsuń