Szaszłyki na grilla :-)
Jak grill to i muszą być szaszłyki. Moje są z drobiem ( dodałam też plastry boczku dla męskiego grona ) z papryką, cebulką i pieczarkami. Dałam to co akurat miałam pod ręką. Można dać jeszcze kawałki bakłażana, cukinii czy ogórka kiszonego. Smakują zawsze :-)
Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu :-)
Składniki:
- 1 kg filetu z kurczaka
- 2 duże papryki czerwone
- 4 cebule
- 250 g pieczarek
- 200 g boczku parzonego
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa gyros
- bazylia i majeranek
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć i pokroić na kawałki. Przyprawić - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka i 2 łyżeczki przyprawy gyros, bazylia i majeranek po łyżeczce. Schować w misce na noc do lodówki, lub co najmniej na dwie godziny.
Paprykę pokroić na kawałki. Pieczarki na plastry, cebulę w krążki i sparzyć przegotowaną, gorącą wodą. Boczek pokroić w plastry.
Nadziewać na patyczki na przemian, na początku i na końcu powinna być papryka, wtedy dobrze trzyma pozostałe składniki i nic nie spada.
Grillować aż drób zmięknie.
Mi najbardziej smakują z sosem czosnkowym :-)
Smacznego :-)
Mięso z grilla to kwintesencja smaku i przyjemności. Zapach lata i wspólnego spędzania czasu.
OdpowiedzUsuń