Dżem rabarbarowy :-)
Uwielbiam rabarbar i jak tylko się pokazuje od razu kupuje i szaleje :-). Dżem z rabarbaru po raz pierwszy zrobiłam w tamtym roku i tak mi zasmakował, że w tym roku powtórka. Idealnie pasuje na kanapki lub do ciasta :-). Jest pyszny słodko-kwaśny po prostu rewelacyjny.
Czas słoikowy czas zacząć :-)
Zapraszam wypróbujcie :-)
Składniki:
- 1500 g rabarbaru - waga przed obraniem
- 500 g cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 jabłko ze skórką
Wykonanie:
Rabarbar obieramy dokładnie ze skórki, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc. Przez ten czas rabarbar zmięknie i puści sok.
Na następny dzień wkładamy całą zawartość do garnka, dodajemy skórkę
z pomarańczy, jabłko i gotujemy na małym gazie mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
z pomarańczy, jabłko i gotujemy na małym gazie mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
Gotujemy tak długo aż nasz dżem zrobi się gęsty.
Gorący dżemik przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na chwilkę.
Smacznego :-)
Jeden słoik zjadłem z marszu i to w dodatku łyzką hi hi. Był mniam.
OdpowiedzUsuńA ja się zastanawiałam kto mi ukradł słoiczek :-)
Usuńmmmmm... z pewnością uległabym takiej pokusie :)
OdpowiedzUsuńWitaj Marcelo :-) polecam wypróbuj. Robi się szybko i łatwo a jak pysznie :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńNigdy, ale to nigdy nie próbowałam jeszcze dżemu z rabarbaru, strasznie ciekawa jestem tego smaku. Chyba zaeksperymentuję w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszny :-) a jak smakuje w cieście :-) super także do tortów, aby złamać słodki smak kremu :-)
OdpowiedzUsuń