Wafle i krem daktylowy :-)
Uwielbiam wafle i uwielbiam daktyle. Z tej miłości powstały wafle nadziewane kremem daktylowym i dla złamania słodyczy dżemem rabarbarowym. Smak kremu mnie samą zaskoczył, jest pyszny i z pewnością jeszcze wiele razy go wykorzystam do innych słodkości.
Daktyle to zdrowe owoce i możemy je dodawać do musli i innych płatków z mlekiem, do babeczek, ciast i jeść same, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Mają także dużo witamin i potas, wapń, żelazo i magnez.
Macie ochotę - zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 350 g daktyli drylowanych Skworcu
- 250 g serka mascarpone
- duże opakowanie suchych wafli
Wykonanie:
Daktyle przełożyć do miseczki i zalać gorącą i przegotowaną wodą. Odstawić na 2 godziny aż zmiękną.
Przełożyć do naczynia, dodać resztę składników i zmiksować blenderem.
Wafle przekładać na zmianę kremem daktylowym i dżemem rabarbarowym, lub innym kwaśnym dżemem.
Kroić w kostki.
Smacznego :-)
Wafle cudowne super 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
UsuńMarzenko ciekawy pomysł :) szczerze przyznam, że w życiu bym nie wpadła by taki kremik zrobić. Ciekawe jak smakowały :) no i czy dżemik nie rozmoczył wafli :) Dziękuję za dodanie przepisu do wafelkowej akcji :)
OdpowiedzUsuńWitaj :-) kremik pyszny polecam do wypróbowania. Dżemik nie rozmoczył wafli bo był gęsty a warstwa niezbyt gruba :-) za to kremu dałam od serca ;-) pozdrawiam :-)
Usuńświetny pomysł na krem:)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny :-) polecam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelkie musy i kremy na bazie daktyli - zdrowe i naturalnie słodkie
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię daktyle. A kremy teraz również :-):-):-)
OdpowiedzUsuńDaktyle z mascarpone ! Jeszcze nie jadłam, ale wkrótce spróbuję, bo to musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) smak rewelacyjny :-)
UsuńOstatnio chodzą za mną takie wafle... tylko zastanawiam się z jaką masą zrobić :) jescze takiej wersji z masą daktylową nie jadłam... :)
OdpowiedzUsuńKarino polecam, koniecznie wypróbuj. Wafle wyszły rewelacyjne w smaku :-)
UsuńWow! Rewelacyjny pomysł :) Też uwielbiam daktyle!
OdpowiedzUsuńDzięki. Klaudio to musisz koniecznie go spróbować :-) jest pyszny :-)
UsuńOoo wooow ! O kremie daktylowym to ja nie słyszałam ! Oj.. mąż by się ucieszył widząc taką słodkość :)
OdpowiedzUsuńEwelinko to był taki eksperyment :-) i bardzo udany, super także jako krem do przełożenia tortu :-) polecam :-)
UsuńMuszą być obłędne w smaku :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj są :-) rewelacyjne polecam :-) pozdrawiam :-)
UsuńJejku ten krem musiał być pyszny :) Takiego jeszcze ani nie jadłam, ani nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTo nic straconego, zrób koniecznie, z pewnością bedzie ci smakował :-) pozdrawiam :-)
UsuńOgromnie mnie zachęciłaś do zrobienia wafli. Dawno nie robiłam a tak bardzo je lubię. Pyszny krem. A daktyle?...umm :)
OdpowiedzUsuńKrysiu ja też nie robię ich często, dlaczego - sama nie wiem :-) ale krem polecam :-) nadaje się do różnych słodkości, tylko wybierz kwaskowaty dżemik :-) pozdrawiam i życzę smacznego :-)
Usuń