Ziemniaczki pieczone na czerwono :-)
Znowu naszło mnie na ziemniaczki. Tym razem pieczone w kolorze czerwonym. Z papryką mieloną, cukrem trzcinowym i solą. Są pyszne i aromatyczne. Podałam z marchewką z groszkiem. Oj kolorowo się zrobiło :-)
Wypróbujecie ??? Zachęcam :-)
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego Skworcu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki oleju
- mrożonka marchewka z groszkiem
- łyżka masła
- szczypta vegety własnej produkcji
- łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i pokroić w większą kostkę, razem ze skórką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojone ziemniaki.
W miseczce wymieszać ze sobą olej, paprykę słodką mieloną, cukier trzcinowy i sól.
Ziemniaki wymieszać dłonią z czerwoną pastą - jak jest zbyt gęsta to można dodać łyżeczkę wody.
Ziemniaki piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach, funkcja termoobieg przez 30 minut.
Marchewkę z groszkiem ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć ponownie do garnka. Dodać masło, vegetę i na końcu bułkę tartą. Wymieszać.
Podawać z ziemniakami.
Smacznego :-)
Ja robię ciut inaczej i z dodatkiem czosnku i tymianku, polecam.
OdpowiedzUsuńJa też robię na wiele sposobów :-) Twój z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny:-). Fajny pomysł na ziemniaczki:-)
OdpowiedzUsuńWitaj u mnie :-) polecam wyszły pyszniutkie :-)
Usuńpyszne są takie ziemniaczki :-)
OdpowiedzUsuńWitam :-) oj pyszne. Polecam do wypróbowania :-)
Usuń