Zupa z młodej kapusty :-)
Kolejna zupka w mojej kolekcji. Tym razem z młodej kapusty. Pyszna i zdrowa. Bardzo lubimy kapustę, która jest bardzo zdrowa, zapobiega anemii, podnosi naszą odporność i wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Ma mało kalorii i możemy z niej przygotować wiele różnych dań. Jest bogata w witaminę C, B, A, E i K. Zawiera również kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i wapń.
Zapraszam Was na pyszny obiad :-)
Składniki:
- 1 mała główka kapusty młodej
- 4 duże marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki (kilka gałązek odkładam do dekoracji)
- 5 ziemniaków
- łyżka przecieru pomidorowego
- vegeta własnej produkcji
- sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy marchewkę i kroimy
w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę (oprócz ziemniaków i kapusty) i wrzucamy do wody i część natki pietruszki, liście laurowe i vegetę.
Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.
Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz marchewki, seler i pietruszkę razem z natką i miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa), por wyrzucam.
Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 10 minut i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku jeszcze i dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego.
Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :-)
super smaczna zupka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna :-) bardzo lubię kapustę :-)
Usuńnajlepsza o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńOj taj Justyno :-) trzeba korzystać z sezonu :-) pozdrawiam :-)
UsuńMam dużo kapusty, więc muszę sobie taką zupkę ugotować :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :-) jest bardzo zdrowa i pyszna :-)
Usuńakurat mam apetyt na zupę ;) pyszny przepis
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu :-) my bardzo lubimy zupki i znajdziesz ich u mnie wiele :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
Usuń