Obiecany torcik urodzinowy, który zrobiłam dla męża. Pyszny, z kremem daktylowym, dżemem rabarbarowym i bitą śmietaną. Bardzo wszystkim smakował. Przepis na biszkopt jest na dużą prostokątną blaszkę, na tortownicę (26cm) należy zrobić z połowy podanych składników.
A u mnie znowu sałatka, i znowu makaron. Z serem fetą, papryką, pomidorkami i dużą ilością bazylii. Sos to olej, musztarda, miód, czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Pyszna mi wyszła i z pewnością ją jeszcze nie raz powtórzę. Tak sobie myślę, że w moim domu najczęściej jemy makaron i ziemniaki :-)
Mój kochany Mężuś mi ostatnio zapomniał powiedzieć, że zaprosił znajomych z pracy na popołudniową kawkę i oznajmił mi to w ostatniej chwili, czyli wieczorem - że jutro po pracy mamy gości, tak na kawkę i coś słodkiego.
Mam dzisiaj dla Was pyszną szklaneczkę :-) można ją zrobić na śniadanie, kolację lub deser. Dałam same pyszności, jogurt naturalny, własną granolę i owoce - czerwone porzeczki i czereśnie. Pyszne i zdrowe danie.
Bardzo lubię mięte :-) i jak zobaczyłam przepis na sok u Olivciowe Pasje z Natury to od razu postanowiłam zrobić. Wyszedł pyszny. Mięta jest bardzo zdrową rośliną dla naszego organizmu, zawiera wapno, fosfor, magnez i żelazo.
Będąc u Mamy zrobiłyśmy ciasto, na które przepis dostała od sąsiadki. Wyszło pyszne :-) wymaga jedynie troszkę cierpliwości przy zastyganiu kolejnych warstw. Smakowite warstwy, jedna lepsza od drugiej. Ciasto super nadaje się na imprezy, wizytę gości ale zapowiedzianą, do kawki na popołudnie.
Szparagi już się kończą. A szkoda bo bardzo je polubiłam. Zrobiłam jeszcze szybki obiad z gotowego ciasta francuskiego ze szparagami, papryką i kabanosami drobiowymi. To propozycja na obiad, kolację, spotkanie ze znajomymi lub piknik na trawie. Szybko i smacznie :-)
Naszła mnie ochota na rybę. Będąc w sklepie wybrałam wędzoną makrele, bo bardzo ją lubię. Zrobiłam pyszną pastę na kanapki, to fajne urozmaicenie codziennych śniadań czy kolacji. Makrela jest bardzo zdrową rybą, zawiera cenne kwasy omega-3 i omega-6, wpływa korzystnie na pracę serca i reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę oraz podnosi naszą odporność.
Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję spaghetti z sosem z cukinii. Warzywa, aromatyczne przyprawy i makaron, czego chcieć więcej. Wyszło pysznie i zastanawiam się czy by tego sosu nie zrobić więcej i zamknąć go na zimę w słoikach. Można go także wykorzystać do pizzy, ryżu czy zapiekanek.
Zapraszam dzisiaj na pyszne serniczki na zimno. Pomysł powstał przy przeszukiwaniu szafek i lodówki, bo dzisiaj od samego rana chodziło za mną słodkie. No i znalazłam twarożek, jogurt, ciastka oreo, galaretki i śmietanę. No i są małe serniczki. Naprawdę wyszły pyszne w smaku i lekkie. Można je zrobić z każdą galaretką, można nie dawać ciastka czy bitej śmietany na wierzch.
Dzisiaj szybki i pyszny obiadek. Pieczony kalafior z ziemniakami, z serem żółtym i kukurydzą. Pyszne i proste danie, ja je uwielbiam. Kalafiora możemy przygotować na różne sposoby, polecam taki pieczony. Kalafior jest cennym warzywem dietetycznym, jest łatwo trawiony i zawiera wiele składników odżywczych - białko, węglowodany, witaminy, wapń, żelazo, magnez.
Dostałam jeszcze truskawki. Zrobiłam koktajl, lody i jeszcze dżem. Dodałam świeżego ananasa, amaretto, cukier kokosowy i galaretkę truskawkową. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny w smaku. Pomysł na dodanie galaretki do dżemu już wykorzystałam w tamtym roku i super się sprawdził. Teraz to już chyba naprawdę koniec słoików truskawkowych, czekam na wiśnie i maliny.
Witajcie :-) no po długich obradach wybrałyśmy z Moniką zwycięski przepis na danie chłodzące. Przepisów było kilka i wszystkie bardzo fajne, ale nie wszyscy uczestnicy w 100% wykorzystali w swoich daniach składniki, które mają działanie chłodzące dla naszego organizmu. Za wszystkie przepisy dziękuje, z pewnością je wypróbuję bo są fajne i smacznie wyglądają, ale nagroda jest tylko jedna.
Naszła mnie ochota na naleśniki. Bardzo je lubię i to pod różną postacią, i na słodko i na wytrawnie. Wracając z pracy zastanawiałam się z czym dzisiaj zrobić, weszłam do sklepu i chodziłam, chodziłam, aż wymyśliłam. Naleśniki z twarogiem podane z musem jabłko i serek mascarpone. Wyszły bardzo pyszne :-) a ten mus z pewnością jeszcze do czegoś wykorzystam.
Dzisiaj na obiad zrobiłam ulubione danie mojego syna - nuggetsy z kurczaka z dipami. Wypróbowałam gotową mieszankę nuggetsy klasyczne oraz dipy firmy Prymat. Podałam oczywiście z sałatką.
Uwielbiam sałatki, surówki i wszystkie takie mieszanki. Mogłabym je jeść codziennie i czasami myślę nawet, że tylko to by mi do szczęścia wystarczyło. To jest szybki i smaczny sposób na danie. Wrzucamy co lubimy lub co mamy akurat w lodówce i już. Sałatki robię sobie na drugie śniadanie do pracy, to częsty dodatek do obiadu.
Bardzo lubię nabiał i jem go w różnej postaci. A zwłaszcza teraz kiedy mamy bogactwo warzyw i owoców. Na śniadanie zrobiłam twarożek z rzodkiewkami i kiełkami z rzodkiewki. Śniadanie pyszne, zdrowe i dla mnie idealne. Uwielbiam rzodkiewki i kiełki, jem je często. Polecam Wam kiełki są bardzo cennym dodatkiem do potraw. Kiełkownica u mnie w kuchni zawsze pełna pysznych kiełków.
Miałam już nie robić truskawek. Ale wczoraj wieczorem rozmawiałam sobie z Agnieszką Kuchnia Maryny i zapytałam ją o frużelinę, bo robiła kiedyś z żurawiny.
Dzisiaj na obiad było zdrowo i lekko. Ryba - pstrąg tęczowy smażony na patelni, bez panierki z ziemniakami z wody i surówką z kapusty. Wyszło pysznie. Ja osobiście nie przepadam za rybami, ale ta mi wyjątkowo smakowała.
Zapraszam Was dzisiaj na pyszną surówkę. Z kapusty i koperku, prosta i smaczna. Była dodatkiem do dzisiejszego obiadu, rybki z ziemniakami. Bardzo lubię surówki, sałatki i robię je w zasadzie do każdego obiadu, porcja warzyw i zdrowia.
Dostałam do testowania i dzielenia się paczkę z pysznymi torebkami :-). To prezent od Hello Day.
Paczka zawierała płatki owsiane - owsiankę w 4 pysznych smakach i płatki pełne ziarno również w 4 smakach. Bardzo się ucieszyłam, bo lubię jeść takie pyszne śniadania i jem granolę prawie codziennie.
Biorę udział w kolejnej już akcji " Wypiekanie na śniadanie". Tym razem tematem wspólnego śniadania są włoskie słodkie sucharki - Biscotti. Nigdy ich jeszcze nie robiłam, ale pomyślałam sobie, że spróbuje. I wyszły super pyszne.
Parę lat temu mój Tato zaczął robić własne nalewki. Eksperymentował co roku z jakimś nowym smakiem. Powiem szczerze, że dobrze mu szło a nalewki wychodziły pyszne. Ja w tym roku także postanowiłam zrobić własną nalewkę z kwiatu czarnego bzu. Był już sok to i nalewka. Polecam do wypróbowania, nie jest trudna w zrobieniu a jaka pyszna. Jeszcze kwitną kwiaty bzu, więc zdążycie zrobić.
Ale upał, aż nie ma dzisiaj czym oddychać. W takie dni najważniejsze jest nawadnianie organizmu, musimy dużo pić, aby się nie odwodnić. Ja polecam lemoniady i wody smakowe. Są zdrowsze niż wody kupowane w sklepie, bez zbędnego cukru i orzeźwiające w smaku. Możemy dodać do nich wszystko co lubimy.
Odmrażałam wczoraj lodówkę :-) i robiłam porządki :-). Został mi woreczek fasolki szparagowej i filet z kurczaka, no i obiad do zrobienia, więc szybko wymyśliłam pyszne i lekkie danie. Ryż z kurczakiem i fasolką.
I znowu u mnie koktajl. Jest tak gorąco, że na nic innego nie mam ochoty. Kupiłam truskawki i ładnego, słodkiego arbuza, dodałam lody waniliowe i syrop z mięty. Koktajl wyszedł pyszny w smaku, orzeźwiający. Mniam :-)
Dzisiaj na danie obiadowe przygotowałam udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo - miodowym. Dodatki to szparagi i sałatka z sałaty i pomidorów. Pysznie i kolorowo.
Dzisiaj dostałam paczkę z produktami do testowania firmy Prymat. Bardzo lubię ich produkty i przyprawy i używam je w swojej kuchni. Bardzo się cieszę, że mogę współpracować i testować produkty tej firmy.
Skończyła nam się granola. Mój syn już prosił o nią od tygodnia, więc w końcu ją zrobiłam. Wykorzystałam tym razem inny przepis z książki Agnieszki Maciąg "Smak Miłości". Jaka różnica - do zrobienia granoli wykorzystałam także olej rzepakowy.
Ufff jak gorąco :-) na taką pogodę najlepsza lemoniada. Dzisiaj przedstawiam Wam lemoniadę troszkę inną bo z syropem z mięty. Ten syrop dostałam od Pana Adama z "Ekologii Spod Strzechy". Jestem zachwycona smakiem.
Dzisiaj w Bydgoszczy odbywał się Jarmark. Oczywiście udałam się tam w poszukiwaniu ciekawych smaków. Pogoda dopisała, było słonecznie i upalnie. Chodziłam po stoiskach i oglądałam ciekawe produkty. Były tam wyroby z wikliny, drewniane cudeńka, kiełbasy własnej produkcji, zioła i rośliny w doniczkach.
Sok z kwiatu bzu. Próbowaliście ??? Ja jego smak poznałam kilka lat temu, jak po raz pierwszy zrobiła go moja Mama. Tak bardzo nam zasmakował, że teraz i ja go robię. Jest bardzo smaczny i zdrowy.
Dzisiaj bardzo pracowity dzień. Od rana zakupy, sprzątanie i przesadzanie kwiatów. Kupiłam truskawki i robiłam dżem, syn pojechał na imieniny do kolegi a my zostaliśmy głodni. I wymyśliłam szybki obiad, pieczone ziemniaki i sałatka. Szybko a jak smacznie, takie dania są najlepsze.
Kolejny dżem w mojej kolekcji słoiczków. Truskawkowy tym razem z miętą. To taki mój eksperyment, ale bardzo udany. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny, smakuje rewelacyjnie. Zrobiłam na próbę parę słoiczków, ale już szykuje się na kolejną produkcję.
Mamy teraz bogactwo warzyw i owoców. Trzeba je wykorzystać póki są. Pyszne szparagi :-) już się kończą, więc dzisiaj u mnie pyszny obiad. Roladki nadziane z młodymi pieczonymi ziemniakami i chrzanem z miodem :-).
Zapraszam Was dzisiaj na pyszny deser lodowy. Do zrobienia użyłam gotowych lodów waniliowych i mrożonych owoców. Miałam jeszcze w zamrażalniku truskawki, jagody i czarną porzeczkę. Deser wyszedł pyszny, super połączenie słodkich lodów waniliowych i kwaskowatych owoców. Jeżeli macie zamrożone owoce koniecznie spróbujcie :-).
Jak wiecie robię zupki bez mięsa, wywar na samych warzywach. Nie używam także kostek rosołowych czy Vegety ze sklepu. W tych produktach jest pełno chemii, konserwantów i ulepszaczy. Wole zjeść talerz zupy zdrowej i smacznej :-).
Od jakiegoś czasu odbywa się fajna impreza dotycząca pysznych i lokalnych produktów. Jest to Frymark Bydgoski - Jarmark Regionalnej Żywności i Rękodzielnictwa. Jest to jarmark produktów ekologicznych i regionalnych odbywający się co dwa tygodnie w Mózgu.
Ciąg dalszy słoiczkowych przetworów oczywiście z truskawek. Tym razem dodałam wiórki kokosowe, imbir, kardamon i cynamon. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny. Będzie dużo zapasów na zimę, takiego dżemu nie kupicie w sklepach. Już wyobrażam sobie pyszne ciastko lub ciasteczka z dodatkiem tego dżemu :-).
Zostałam zaproszona do udziału w akcji "Wypiekanie na śniadanie". W ten weekend tematem wspólnego gotowania było przygotowanie pysznego śniadania, i była tutaj dowolność dania. Ja zrobiłam pyszną jajecznicę z żółtym serem. Wyszła bardzo dobra i czasami ją robię na śniadanie. Koniecznie spróbujcie bo warto :-).
Mam na imię Marzena, moja rodzinka i bliskie mi osoby nazywają mnie Maniusia. I tak też nazwałam swój blog Kulinarna Maniusia. Mieszkam w Bydgoszczy a pochodzę z bardzo malowniczego Szczecinka. Gotować lubiłam od zawsze, już jako dziecko pomagałam w kuchni mojej mamie i babci i to one nauczyły mnie najważniejszych rzeczy w życiu i w kuchni. Teraz sama jestem żoną, matką i właścicielką psiaka i to dla nich gotuje a także dla mojej rodzinki i znajomych. Gotowanie to moja wielka pasja, moja miłość i sposób na relaks i odpoczynek. Zamykam się w kuchni i tworzę. Do założenia bloga namówił mnie mój mąż i jestem mu za to bardzo wdzięczna. Chcę dzielić się moją kuchnią, moimi pomysłami i pokazać wam, że gotowanie może być proste, szybkie i smaczne i każdy może przygotować pyszne danie. Na moim blogu znajdziecie wszystko. Każdy może do mnie napisać, spytać, przekazać prośbę czy dobrą radę. Lubię ludzi i lubię z nimi przebywać. Dziękuje, że ze mną jesteście.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com
Wyświetlenia
Współtworzę
Obserwatorzy
Na tej stronie używamy plików cookie Google, by móc świadczyć ci usługi, personalizować reklamy i analizować ruch. Informację o tym, jak korzystasz z tej strony są udostępniane Google. Korzystając z niej zgadzasz się na to.
Więcej dowiesz się w zakładce Menu - Polityka Prywatności.