Dżem truskawkowo - ananasowy :-)
Dostałam jeszcze truskawki. Zrobiłam koktajl, lody i jeszcze dżem. Dodałam świeżego ananasa, amaretto, cukier kokosowy i galaretkę truskawkową. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny w smaku. Pomysł na dodanie galaretki do dżemu już wykorzystałam w tamtym roku i super się sprawdził. Teraz to już chyba naprawdę koniec słoików truskawkowych, czekam na wiśnie i maliny.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 świeży ananas
- 100 g cukru kokosowego Skworcu
- 50 ml amaretto
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową cukru i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy na kawałki, ananas powinien być dojrzały. Pamiętajmy, aby cytrynę sparzyć wrzątkiem. Dodajemy cukier kokosowy. Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.
Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy cukier z wanilią i resztę cukru. Wlewamy amaretto i wsypujemy galaretki - proszek. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.