Dżem truskawkowy z kokosem, kardamonem...:-)
Ciąg dalszy słoiczkowych przetworów oczywiście z truskawek. Tym razem dodałam wiórki kokosowe, imbir, kardamon i cynamon. Dżem wyszedł pyszny, aromatyczny. Będzie dużo zapasów na zimę, takiego dżemu nie kupicie w sklepach. Już wyobrażam sobie pyszne ciastko lub ciasteczka z dodatkiem tego dżemu :-).
Zapraszam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 6 łyżek wiórek kokosowych Skworcu
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
- skórka i sok z 1 cytryny
- 6 łyżek wiórek kokosowych Skworcu
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Do dużego garnka wrzucamy truskawki pokrojone na kawałki, zasypujemy połową cukru i dodajemy skórkę i sok z cytryny. Pamiętajmy, aby cytrynę sparzyć wrzątkiem.
Wstawiamy na niewielki gaz i gotujemy mieszając od czasu do czasu.
Po jakiejś godzinie gotowania dodajemy przyprawy, kokos i resztę cukru. Gotujemy tak długo, aż dżemik będzie odpowiednio gęsty. Ja zawsze sprawdzam rozlewając łyżeczkę dżemu na talerzyku i czekam, aż wystygnie.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na chwilkę. Opisujemy i chowamy do spiżarni.
Smacznego :-)
Oj nęcisz mnie tym dżemem ;) Kokos z truskawką - bomba! Chyba zabiorę przepis i zrobię ;)
OdpowiedzUsuńJest pyszny :-) bardzo lubię eksperymenty z dżemami :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie - truskawki + cynamo też świetnie smakują :) Polecam!
OdpowiedzUsuńWyszło pysznie :-) z cynamonem spróbuję :-) dzięki :-)
Usuń