Kalafior z ziemniakami pieczony :-)
Dzisiaj szybki i pyszny obiadek. Pieczony kalafior z ziemniakami, z serem żółtym i kukurydzą. Pyszne i proste danie, ja je uwielbiam. Kalafiora możemy przygotować na różne sposoby, polecam taki pieczony. Kalafior jest cennym warzywem dietetycznym, jest łatwo trawiony i zawiera wiele składników odżywczych - białko, węglowodany, witaminy, wapń, żelazo, magnez.
Jest polecany w diecie antynowotworowej, jest niskokaloryczny i podnosi odporność organizmu.
Jest polecany w diecie antynowotworowej, jest niskokaloryczny i podnosi odporność organizmu.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 kg młodych ziemniaków
- pół puszki kukurydzy
- vegeta własnej produkcji
- 150 g sera żółtego
- 1 młoda cebulka
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
Wykonanie:
Kalafior umyć i podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Warzywa podgotować około 10 minut w osolonej wodzie.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć ziemniaki i kalafiora, ziemniaki posmarować lekko olejem i posypać przyprawą do ziemniaków i własną vegetą, natomiast kalafiora posypać kukurydzą, własną vegetą i startym serem żółtym. Do ziemniaków dodać pokrojoną młodą cebulkę.
Zapiec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut.
Smacznego :-)
O kurcze jaki fajny kalafior, takie jedzonko to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszny jest polecam :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńAle znakomite danie :) Uwielbiam kalafiorka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Klaudio :-) pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńBardzo ciekawy przepis, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam Magdo, to jest smakowite :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
UsuńZjadłabym ze smakiem i o repetę jeszcze prosiła! ;)
OdpowiedzUsuńWitaj. Dziękuje i zapraszam :-) poczęstuje :-)
UsuńTakie dania to ka lubię! Zapisuję przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSmacznego Agnieszko :-):-):-)
Usuńco do zasady jestem za !
OdpowiedzUsuńCo do szczegółów przyczepiam sie tylko do kukurydzy, bo nie lubię,jak coś mi w pomiędzy zębami strzela, a kukurydza to wybitna " strzlaczka"; jak na teraz akceptuję ją tylko w sałatkach, w których wiele składników " strzela" lub w daniu dedykowanym, czyli całość " strzela" :D Trochę skompikowana jestem ! ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiula ja lubię jak strzela :-):-) ale jak zrobisz bez też będzie pysznie :-) pozdrowionka :-):-):-)
UsuńKalafior pieczony jest najlepszy, bez dwóch zdań:) Podoba mi się takie połączenie.
OdpowiedzUsuńDzięki :-):-):-) danie wyszło pyszne, robiłam je wielokrotnie :-)
UsuńTakie wymyślone na szybko potrawy są zawsze najlepsze.
OdpowiedzUsuńOj zdecydowanie :-) pozdrawiam :-)
UsuńFajny pomysł na szybkie i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo. Szybko się je robi i wychodzi smakowite :-)
Usuń