Moja Vegeta :-)
Jak wiecie robię zupki bez mięsa, wywar na samych warzywach. Nie używam także kostek rosołowych czy Vegety ze sklepu. W tych produktach jest pełno chemii, konserwantów
i ulepszaczy. Wole zjeść talerz zupy zdrowej i smacznej :-).
Taką przyprawę robię z suszonych warzyw, ziół i przypraw. Dodaje ją do zup, sosów i innych dań. Możecie taką swoją vegetę zrobić w domu i dodać przyprawy, które lubicie. Można dać jeszcze suszone grzyby, ja akurat już nie mam.
Z podanych składników wychodzi dużo przyprawy, starczy Wam na długi czas.
i ulepszaczy. Wole zjeść talerz zupy zdrowej i smacznej :-).
Taką przyprawę robię z suszonych warzyw, ziół i przypraw. Dodaje ją do zup, sosów i innych dań. Możecie taką swoją vegetę zrobić w domu i dodać przyprawy, które lubicie. Można dać jeszcze suszone grzyby, ja akurat już nie mam.
Z podanych składników wychodzi dużo przyprawy, starczy Wam na długi czas.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g suszonej włoszczyzny
- 20 g kurkumy
- 30 g czosnku granulowanego
- 150 g soli jodowanej morskiej
- 10 g papryki słodkiej
- 10 g ziół prowansalskich
- 10 g pieprzu
- 10 g lubczyku
- 20 g suszonego koperku
- 40 g suszonej cebuli
- 50 g płatków papryki
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mielimy, miksujemy. Ja zmiksowałam w Termomixie ( czas 40 sek, obroty 9).
Przekładamy do pojemniczków, zamykamy i odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Smacznego :-)
świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńA jaki pyszny i zdrowy :-) polecam :-)
UsuńSuper, na pewno wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do siebie: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/
Witaj :-) dziękuje na pewno zajrzę :-) spróbuj bo warto :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńa rosołek wychodzi żółty z tej przyprawy ?
OdpowiedzUsuńTak :-) ma piękny kolor i smak. Polecam :-) bo gotuje rosół bez mięsa na warzywach i z dodatkiem tej przyprawy :-) polecam również mój zielony rosół - pycha :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje w takim razie wypróbuję :)
UsuńProszę bardzo :-)
UsuńJa też chcę ,świetny pomysł .
OdpowiedzUsuńZapraszam :-) podzielę się :-)
OdpowiedzUsuńKochana taką vegetę to mogę mieć w swojej kuchni-zapisuję do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńAguś u mnie taka vegeta jest od dawna. Dodaje ją nawet do mięsa. Same smaki i aromaty :-)
UsuńWitam nie za dużo tej soli?
OdpowiedzUsuńWitaj :-) jak dla mnie nie :-) ale każdy może dodać według swojego uznania. Pozdrawiam :-)
UsuńA skąd suszona wloszczyzna?
OdpowiedzUsuńKarolina sama suszę lub kupuje u zaprzyjaźnionego dostawcy :-)
Usuń